Hogyan adjuk kölcsön az államnak a pénzünket?

Ismét némi bizonytalanság mutatkozik az állampapírpiacon, értve ezalatt, hogy a hosszú lejáratú papírok hozamszintje nem követi a jegybanki kamatalakulás trendjét, hanem ellentétes irányban mozog. A befektetők szemmel láthatóan a rövidebb futamidőket preferálják, nyilván azért, mert ismét úgy látják, a végtelenbe nyúló kamatcsökkentési sorozat hosszú távon nem eredményez majd alacsony hozamokat.
Ádám Zsigmond, 2013. november 20. szerda, 07:08
Fotó: Napi.hu

Miközben a jegybank ráállt a havi 2 ezrelékes csökkentések gyakorlatára, a hosszú lejáratú állampapírok hozama jellemzően ellenkező irányban mozog. Így ismét tekintélyes különbség alakult ki a hozamgörbe két végén lévő értékek között. A hosszú hozamok persze meglehetősen hullámzanak, korrelálva a forintpiaci eseményekkel.
Ami a kamatcsökkentéseket illeti, augusztustól, másképpen a négy százalékpontos értéktől lefelé, 0,2 százalékponttal vágnak havonta, ez a gyakorlat feltehetően a 3 százalékpontos értékig, azaz decemberig tarthat majd. Érdekes kérdés, mit hoz az új év kamatügyben. A 3 százalékos szint elérése ismét változtatást jelenthet a kamatpolitikában, de ez lehet drasztikusabb, azaz megállíthatják a kamatot, vagy enyhébb, ami a csökkentés további lassítását jelentheti, tehát például a havi 0,1 százalékos ütemet. Ez utóbbi megoldással jócskán lehet még húzni a folyamatot, azonban egyáltalán nem biztos, hogy a jegybank 3 százalék alá kíván menni.

Azt, hogy három százalékig a közeljövőben lemegy a kamatszint, szinte mindenki biztosra veszi - ezt jelzi, hogy a három hónapos diszkontkincstárjegy hozama már most majdnem felvette ezt az értéket, tehát beárazódtak a csökkentésre vonatkozó, az eddigi menetrendnek megfelelő várakozások. A legutóbbi aukción 3,1 százalék volt a három hónapos papír átlaghozama, s a heti aukciókon már két hónapja rendre alacsonyabb a hozam az előző hetinél. Nyilvánvaló azonban, hogy a kamatcsökkentéshez hasonlóan, ez a folyamat sem folytatódhat a végtelenségig.

Mi lesz a kamatcsökkentések után?

Pontosan ez a körülmény az, ami egyre inkább ott lehet a hosszabb papírokat vásárlók fejében, s ezzel együtt az a bizonytalanság is, hogy jelenleg szinte senkinek sincs bátorsága előrejelzést megfogalmazni arra nézve, mi történhet majd a piacon a kamatcsökkentések befejezését követően. A bizonytalanság következtében - amint az a hozamalakulásból látható - a befektetők ismét inkább a belátható futamidőket preferálják, illetőleg a különösen hosszú (tíz-, tizenötéves) papírokat csak emelkedő kockázati prémium fejében hajlandók megvásárolni - úgy viszont szíves-örömest.

Így aztán, mivel a rövid oldalon a hozamok trendjükben a kamatcsökkentések következtében lefelé, a hosszú oldalon pedig felfelé tartanak, ismét szembetűnően meredekebb lett a hozamgörbe. Az utolsó referenciahozamadatok szerint a legalacsonyabb hozam most a hat hónapos futamidőhöz tartozik, ez 2,95 százalék (furcsamód 9 ponttal alulmúlja a három hónapos futamidőét). A leghosszabb, tizenötéves futamidőhöz tartozik a legmagasabb hozam, ami 6,39 százalék, a különbség tehát 3,44 százalék. De még ha a legrövidebb és leghosszabb futamidő közti eltérést nézzük, akkor is több mint kétszeres a szorzó, ami igencsak szembeötlő. Egy hónapja ez a különbség 2,74 százalék volt, és a leghosszabb papír hozama messze elmaradt a legrövidebb hozamának a duplájától.

Milyen állampapírt érdemes venni?

Mindez rávilágít, hogy igencsak megkérdőjelezhető az a sűrűn hallott állítás, hogy a jelenlegi alacsony kamat- és hozamszintek mellett nincs fantázia az állampapírvásárlásban. Pontosabban a legrövidebb futamidőkre nézve lehet ebben valami, azonban igen érdekes dolog a hozamgörbe meredekségének változásaira spekulálni. A bátrabbak, akik bíznak abban, hogy a lecsökkentett kamatot nem kell majd ismét emelni, nyugodtan vehetnek 15 éves kötvényt, hiszen ha igazuk lesz, előbb-utóbb a hosszabb futamidők hozamai is közeledni fognak a rövidebbeké felé, márpedig, mint tudjuk, egy különösen hosszú papír esetében igen kis hozamváltozás fölöttébb komoly árfolyamváltozást jelent. És egyébként is, a hat százalék fölötti hozam azért nem is hangzik rosszul - a tizenöt év persze annál inkább...

További érdekes adalék lehet azok számára, akik állampapír-spekulációra adják a fejüket, a forintárfolyam és az állampapírpiac közti korreláció vizsgálata. Évekkel ezelőtt az volt a tendencia, hogy amikor a forint gyengül, az állampapírhozamok emelkednek, és fordítva. Ennek azonban vége szakadt, s sokáig úgy tűnt, az állampapírpiac függetlenedett a forintárfolyamtól. Mostanában viszont ismét a régihez hasonló korreláció figyelhető meg, azonban kizárólag a hosszabb futamidejű állampapírokat illetően. Jól látható volt ez a múlt hét elején: a forint hirtelen gyengülésével nagyjából negyven pontot emelkedtek a hozamok a görbe hosszú végén, majd ennek háromnegyedével visszakorrigáltak, amikor a forint is korrigált.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Blama, 2013.11.21 09:47

@oskovulet: Gondolt valamire?

Tud magyarul?

Akkor egyszerű mondatokban írja le.

Amit leírt - nem a saját gondolatait adta volna vissza? - az erről szólt.

Ha nem is gondolt erre ....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2013.11.21 09:45

@oskovulet: Vajon, amikor magyar ember magyar embert zsákmányol ki, az amiatt lenne jobb, hogy magyar zsebbe megy a profit és a kizsákmányolt boldogan dőlhet hátra: nem idegent, hanem egy jeles magyart gazdagítottam?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

oskovulet, 2013.11.20 19:07

@Blama: nem erre gondoltam. Túlpörgi az eseményeket kedves Blama.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

oskovulet, 2013.11.20 19:06

@Blama: már megint aktuálpolitizál...az én hozzászólásom nem erről szólt, hanem arról, hogy miért veti az egyik magyar ember a másik magyar ember szemére, hogy miért realizál nyereséget az államkötvényen, amikor NEM veti a szemére a személytelen intézményi befektetőknek, befektetési alapnak, stb. Inkorrekt dolog.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2013.11.20 16:42

Valszeg őskövület erre gondol, persze minden politikai indíték nélkül:

2008. október 22-tól 11,50%
2008. november 25-től 11,00%
2008. december 09-től 10,50%
2008. december 23-tól 10,00%

Mintha akkor éppen válság lett volna, olyan erőteljes, mindent elsöprő...

De akkor is két hónapon belül 1.5 %-ot csökkentettek az alapkamaton.

Aztán, emlékeztetőül:

2009. július 28-tól 8,50%
2009. augusztus 25-től 8,00%
2009. szeptember 29-től 7,50%
2009. október 20-tól 7,00%
2009. november 24-től 6,50%
2009. december 22-tól 6,25%

Másik emlékeztető: dr. Járai 8 %-kon hagyta el székét.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html