Pataki Zoltán, a NetDayTrade Kft. elemzőjének segítségével megpróbáljuk a technikai elemzés alapján vizsgálni, hogy a Nasdaqon jegyzett részvények közül melyekre lehet érdemes odafigyelni a következő hetekben. Meglehetősen pesszimista hangulat jellemezte az elmúlt héten a világ tőzsdéit. Figyelembe véve, hogy a tengerentúlon a bankszektor még mindig nem heverte ki az augusztusban kirobbant hitelezési válságot, és egyéb makrogazdasági mutatók is rossz eredményt mutattak, elképzelhető, hogy további gyengülés következik be az amerikai tőzsdéken a közeljövőben. Figyelem: a reménybeli befektetőknek érdemes megfogadniuk az e cikk végén található jótanácsot!

Technikai szempontból is jóval több olyan részvény található, amelynél árfolyamesés várható. Ennek ellenére úgy próbáljuk összeállítani az előrejelzéseket, hogy vegyes legyen, azaz longra és shortra is teszünk javaslatot.

Fiserv Inc. (FISV)

Viszonylag kis forgalmú részvény, az átlagosnál kicsit drágább. A volatilitása is átlagosnak mondható. Az árfolyam augusztus végétől október elejéig 46-ról majdnem 56 dollárig emelkedett, majd egy lassú, elhúzódó kettős csúcs látszik kialakulni rajta, 56-os csúccsal, és 51 dolláros nyakvonallal. A cégnek október 24-én volt a gyorsjelentése, ami ugyan néhány dolláros emelkedést hozott, de a napi forgalom alapján ezt észre sem lehetett venni, majd november elejére érte el a második csúcsot, ahonnan az ár visszaesett a nyakvonalig. Ha az árfolyam áttöri az 51 dolláros nyakvonalat, kimutatható forgalomnövekedés keretében, akkor valószínű egy közel 5 dolláros esés, az augusztus végi mélypontig - véli Pataki Zoltán.

Novatel Wireless Inc. (NVTL)

Szintén kis forgalmú, átlagosnál olcsóbb részvény, ennek megfelelően a volatilitása is alacsony. Az árfolyam az év elejétől lassan, de egyenletesen emelkedve 10 dollárról július közepére elérte a 29 dolláros csúcsot. Ezt követően az ár visszaesett pontosan 20-ig, majd innen 3 hónap alatt ismét 27 dollárig tudott emelkedni. A cég gyorsjelentése november 5-én volt, melynek hatására azonnal 5 dollárt esett az ár, elérve támaszként viselkedő 20 dolláros határt. Ezt követő napokban korrekció nem volt, és a forgalom is visszaesett.

Hosszabb távon egy kettős csúcs, rövidtávon egy zászló alakzat kialakulása várható, ha sikerül a 20 dolláros támasz áttörése. Ekkor az elemző szerint jó esély van egy legalább 5 dolláros árfolyamesésre.



Nvidia Corp. (NVDA)

A Nasdaq egyik régóta elég nagy forgalmú, átlagos árfekvésű, átlagos volatilitású részvénye. Az első fontos megjegyzés, hogy szeptember 11-én a részvényeket 2/3-olták, ezért a mellékelt ábrán az adott napnál valójában nincs szó óriási résről.  A technikai elemzés szempontjából úgy kell tenni, mintha az ott sem lenne - gondolatban az új részt felfelé el kell csúsztatni. Az árfolyam október közepén érte el a 40 dollár körüli csúcsot (a csúsztatás miatt ez 60-nak felel meg!), amelynek áttörésével néhány napig próbálkozott, de végül nem sikerült.

A részvény árfolyama egyébként április elején még 20 dollár alatt volt, úgyhogy a fenti csúcs azt jelenti, hogy 200 százalékot emelkedett fél év alatt. Az elmúlt hónapot nézve, egy hosszan elhúzódó, nem túl szabályos fej-, vállak (Head and Shoulders) alakzat kezd kialakulni, amelynek bal válla és feje önmagában is két kis kettős csúcs. Ráadásul november 8-án jött ki a cég gyorsjelentése, amely ugyan nem jelentősen, de mégiscsak levitte 2 dollárral az árat, ami most pont a 33 dolláros (ami eredetileg kb. 50-nek felel meg), nyakvonal áttörésére készül.

Az általános negatív piaci hangulat, a gyorsjelentés hatása és az említett alakzat alapján valószínű a közeljövőben a 33 dolláros nyakvonal áttörése, ebben az esetben akár egy 5-10 dolláros esés is következhet.

Sepracor Inc. (SEPR)

Közepes forgalmú, átlagos árfekvésű és volatilitású részvény. Az árfolyamának alakulása az előbbi részvénynek pont a fordítottja, mivel az év elején még 60 dollár fölött mozgó ár október végére majdnem 22-ig csökkent. A legnagyobb esés a nyári gyorsjelentés hatására következett be, de onnantól kezdve beállt a 25-30 közötti sávba. Október közepén ugyan 25 alá is beesett, de az október 30-ai gyorsjelentés majdnem 28 dollárig vitte fel az árat. Ezt egy kisebb korrekció követte, de úgy látszik, hogy a 25 támaszként viselkedik, mert az elmúlt napokban újból egy lassú emelkedés figyelhető meg.

Az elmúlt néhány hónap alapján úgy tűnik, a 27 dollár az a kritikus érték, amelynek áttörése esetleg egy emelkedő trend kezdetét jelentheti. Korábban ez támaszként viselkedett, ami gyakran alakul át ellenállássá. Az igazi biztató jel azonban a 30 dolláros áttörés lenne. Ha azonban újból 25 alá esik, akkor nem valószínű pozitív trend kialakulása.

Biogen Idec Inc. (BIIB)

Most ismét egy olyan részvénnyel foglalkozunk, amelyet már júliusban is elemeztünk. Akkor 54 dollár körül mozgó részvényt vásárlásra javasoltuk, és bár kicsit nehézkesen indult, de viszonylag egyenletesen szeptember közepéig 68 dollárig is felment az ár, amit egy közel egy hónapos helyben járás követett. Október 15-én egy pozitív fundamentális esemény hatására 15 dolláros réssel (Gap) nyitott a részvény, jelentős forgalomnövekedés mellett. Innen kezdve egyre csökkenő forgalom mellet egy lassú árfolyam csökkenés figyelhető meg, amit az október 23-ai gyorsjelentés sem fordított meg.

Az nyáron megindult árfolyam a mellékelt charton berajzolt lineáris trend mentén emelkedett. Gyakori jelenség, hogy egy fundamentális hírt egy hatalmas ugrással a piac túlértékel, amelyet a mi esetünkhöz hasonlóan egy lassú korrekció követ, aminek a vége az eredeti trendvonal - mutat rá Pataki Zoltán. E részvénynél pont itt torpant meg az ár, és pár napja már tett is egy kísérletet az emelkedésre, jól érzékelhető forgalomnövekedéssel.

Ha az említett lineáris trend valóban megállítja a süllyedést, akkor valószínű, hogy ennek mentén fog nőni az ár, és akkor újból elérheti, vagy akár meghaladhatja a korábbi 84 dolláros árszintet. Ha azonban az ár rövid időn belül 70 dollár alá is beesik, akkor kevésbé valószínű az emelkedő trend folytatódása.


Egy hasznos tanács

Pataki Zoltán a rövidtávú technikai kereskedés kapcsán egy fontos dologra hívja föl a figyelmet: ez az elemzési módszer csak két fundamentális hír közötti időszakban működik, mert a vállalat működését jelentősen befolyásoló esemény nyilván erősebben hat az árfolyamra, mint bármilyen technikai elemzés.

Ilyen rendszeres fundamentális esemény például a negyedévenkénti gyorsjelentés. Olyanok számára, akik csak technikai elemzés alapján kereskednek, a gyorsjelentés szerencsejáték. Ezért az elemző mindig olyan részvényekre ad becslést, amelynek még távol van a jelentése, és az előrejelzés kizárólag a következő negyedéves jelentésig tart, amelynek időpontját figyelnie kell annak, aki beszáll egy pozícióba. Az interneten ez sok helyen hozzáférhető, például egy lehetőség a fontos dátumok iránt érdeklődőknek: http://biz.yahoo.com/research/earncal/today.html

A fentieket azért hangsúlyozza a szakember, mert megtörtént, hogy a cikksorozat egy kedves olvasója két hónapja vásárolt az előrejelzés alapján AAPL, SIGM, és CROX részvényeket. Szerencsére mindhárom papír jó irányba ment, ezért jelentős pluszban voltak a pozíciók. Az első kettőt le is zárta szép haszonnal (az AAPL esetében kb. 30 dollár), a CROX esetében azonban nem szállt ki az október 31-ei gyorsjelentés előtt 15 dolláros haszonnál, így másnap nyitáskor már 5 dollár mínuszban volt a pozíciója. Persze ha valaki nem brókeren keresztül, hanem on-line kereskedik, akkor még a nyitvatartási időn túli (pre market, after market) jelentést is megvárhatja egy ilyen jelentős plusz esetén, mert akármilyen gyorsan esik az árfolyam 15 dolláron belül biztos ki tud szállni még veszteség nélkül.

Az elmondottak alapján fontos szabály, hogy aki kizárólag technikai elemzés alapján, rövidtávon kereskedik a tőzsdén, annak célszerű a gyorsjelentés, vagy bármely más előre számítható hír, fundamentum előtt lezárni a pozíciót.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!