Az elmúlt idők politikai konfliktusai és gazdasági problémái ellenére az ukrán részvénypiac az ezredforduló utáni első évtizedben dollárban elszámolva csaknem 900 százalékos megtérülést kínált a befektetőknek, azzal együtt, hogy az állampapírpiacon ennél is nagyobb hozamot lehetett elérni.

Az ukrán részvénypiac idei teljesítményét tekintve is a top 10-ben van, ahol egyebek mellett Peru és Sri Lanka is megtalálható. Idén egyébként a feltörekvő piacok teljesítményét jelző MSCIEF több mint kétszer akkora mértékben emelkedett, mint a fejlett országok MSCI indexe.

Ugyanakkor 2009-ben egyértelműen a brazil Bovespa részvényei drágultak a legnagyobb mértékben, dollárban számolva 145 százalékot, amit részben a nemzeti valuta, a reál dollárral szembeni 29 százalékos felértékelődése is elősegített.

A perui fő index, az IGRA 120 százalékos megtérülése a második legjelentősebb teljesítményt jelenti, a dobogó harmadik fokán pedig a fülöp-szigeteki PSIN index áll a maga éves szintű 118 százalékos hozamával - ám, ha a helyi devizában számoljuk az árfolyam-bővülést, akkor a PSIN a második legkecsegtetőbb teljesítményt nyújtotta.

Az ugyancsak dollár-elszámolású orosz RTS-index a negyedik a rangsorban, miután 116 százalékkal emelkedett, mögötte épphogy lemaradva az indonéz JKSE index következik.

A rubel dollárral szembeni 4 százalékos erősödése által is támogatva idén az orosz MICEX volt a legjobban teljesítő mutató a helyi devizákban elszámolva, miután 2009 végére 113 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. A májusban még évtizedes polgárháborúja záróakkordjaitól szenvedő Srí Lanka vezető tőzsdeindexe, a CSE is több mint duplájára emelkedett az elmúlt 12 hónapban.

A legrosszabbul - dollárban és helyi devizában számolva egyaránt - a bahreini és a szlovák tőzsdeindex teljesített, mintegy 20 százalékot veszítve értékéből az elmúlt esztendő során.

Az ukrán PFTS részvényei annak ellenére tudtak idén átlagosan duplájukra drágulni dollárban számolva, hogy a gazdaság a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 16,4 milliárd dolláros segélyhitelére szorult, amely nem mellesleg jelenleg éppen felfüggesztés alatt áll, miután az ukrán politikai vezetés egyelőre nem tudta garantálni az IMF által elvárt gazdasági, pénzügyi feltételeket.

Az 1999-től 2009-ig tartó tíz évben az ukrán részvénypiac kapitalizációja csaknem megtízszereződve 26 milliárd dollárra emelkedett, nem kis részben a nagy mértékű privatizációs aktivitásnak is köszönhetően.

Az évtizedes ranglistán Peru a második legjobb teljesítő volt a maga 842 százalékos tőzsdei emelkedésével, a latin-amerikai országot az orosz RTS 697 százalékkal követi; a dobogóról épphogy leszorultak az utóbbi tíz évben átlag 567 százalékkal dráguló román részvények.

Az 1990-es évek végétől napjainkig az amerikai részvénypiaci befektetők az egyik legrosszabb tőzsdei teljesítménytől szenvedtek, így a Reuters szerint immár itt is érvényes az "elveszett évtized" meghatározás, amit korábban a japán gazdaság '90-es évekbeli pangása kapcsán használtak korábban. Az S&P 500 index az elmúlt durván egy évben is közel 10 százalékos veszteséget tudott csak fölmutatni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!