Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az OTP közgyűlését követő sajtótájékoztatón Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója a Napi.hu akvizícióra vonatkozó kérdésére elmondta: Romániát mindig is stratégiai célpontnak tekintette az OTP, olyannak olyan országnak, ahol gyorsan behozzák az Európához képesti lemaradásukat a GDP terén, de egyelőre még nemláttunk jó célpontot akvizícióra. (Csányi Sándor a Napi.hu gondozásában megjelenő 100 leggazdagabb kiadvány 2013-as rangsora alapján a legtehetősebb honfitársunknak számít, 135 milliárd forintosra becsült vagyonnal.)

A bank közgyűlésén elhangzottakról - így többek közt arról, hogy Csányi szerint az elmúlt négy év legkárosabb intézkedése a végtörlesztés volt - részletesen itt olvashat.

Szerbiában stabilizálódott a politikai helyzet, ott is tovább keresünk, akárcsak Horvátországban, ahol most zártak le az egyik akvizíciót - mondta Csányi, aki azt is hozzátette: nem biztos, hogy ez lesz az utolsó. (A közgyűlésen a folyosói pletykákban inkább Szerbia szerepelt, mint fő akvizíciós terep.)

A hazai bankszektor átrendeződését firtató kérdésre a bankvezér elmondta, véleménye szerint új szereplőnek a mostani adózási feltételek mellett aligha érdemes belépni a piacra. A jelenlévők között viszont van olyan, amely képes lenne átvenni - nem megvenni(!) - egy rosszabb helyzetben lévő bankot.

Az OTP erre elvileg képes lenne, de hogy mire teszünk ajánlatot, az attól függ, a bank értékéről mit gondol a vevő vagy az eladó - mondta Csányi, aki azt is hozzátette, hogy azt is tisztázni kell, hogy az állam erről mit gondol (ha egy nagybank vesz meg egy nagyobb bankot). Azt gondolom, ha mi nem veszünk, akkor esetleg az államnak kerül az majd pénzébe... - jegyezte meg.

Igazságtalan volt a GVH-bírság

Az MNB által kivetett 60 millió forintos bírságról Csányi elmondta: elfogadják az érveket, amit kell, azt hamar vissza fogják fizetni az ügyfeleknek. (Az MNB épp ma közölte, hogy a bankok elkezdték visszafizetni a jogtalanul felszámított díjakat.) Ez nem fogja érdemben befolyásolni az idei eredményeket. A 3,2 milliárdos GVH-bírságot viszont abszolút igazságtalannak tartja az OTP és a jogorvoslati lehetőséget keres - tette hozzá.

A bankvezér elmondása szerint a devizahitelesekről még nem kezdődtek meg a tárgyalások, ehhez meg kell várni az új kormány felállását. A bankszektor és a kormány egyformán hasznos eszköznek ítéli meg az árfolyamgátat, ebbe az irányba mennek tovább - mondta Csányi. Véleménye szerint a teherviselés egyformán oszlik meg a bankok, az állam és az ügyfelek között, utóbbiak 30 százaléka már ezt el is fogadta.

Ukrajna stratégiai ország marad

Az ukrán helyzetről Csányi viszonylag optimistán nyilatkozott: utalt arra, hogy nem a tömeges bedőlések miatt kellett Ukrajnában jelentős tartalékot képezni, hanem inkább a hrivnya esése miatt romlottak a devizahitelek mutatói. Ukrajnát továbbra is stratégiai országnak tekintjük - hangsúlyozta Csányi.

Oroszországban az elmúlt években megtorpant a gazdasági növekedést, ráadásul az OTP fő terméke, az áruhitelezés iránt visszaesett az igény. Egy kisebb állománynövekedés mellett azért talpon tudunk maradni Oroszországban is, elsősorban a kis- és középvállalatokra koncentrálva, igaz, alacsonyabb marzsok mellett - tette hozzá a bankvezér.

A tegnapi MNB intézkedésekről Wolf László vezérigazgató-helyettes elmondta: az OTP-re nem nagyon hatnak a bejelentések, miután legfeljebb betétet helyeznek el a jegybankban. Az ÁKK által csütörtökön először piacra dobott új hároméves, a háromhavi BUBOR-hoz igazodó kötvényre is figyelünk - tette hozzá Wolf.

A szerző rendelkezik OTP értékpapírokkal.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!