Hol kell beszállni, hol kell eladni? Itt a segítség

A kereskedés során a vételi és az eladási pontok meghatározása sosem könnyű feladat. Ezen cikkünkben egy olyan Tushar Chande nevéhez fűződő oszcillátort ismerhetünk meg, amely segít meghatározni a biztonságos vételi és eladási pontokat a grafikonon.
Alfatrader, 2012. március 5. hétfő, 13:20
Fotó:

Az indikátor számítása és felépítése
(S(u)-S(d))/(S(u)+S(d))*100, ahol
S(u) az adott időperiódus és az előző periódus záróára közötti különbség.
S(d) reprezentálja az adott periódus záró és a tegnapi záró közötti eső napokon az abszolút értéket.
Tehát az indikátor + és - 100 közötti véges skálán mozog, amiben hasonlít az RSI valamint a Sztochasztikus indikátorokra is. Ebből kifolyólag az indikátor értékében a 0 számít egyenérték pontnak.

Az indikátor számítási képletéből kitűnik továbbá, hogy az nem simított adatokkal számol. Ez azt jelenti, hogy az extrém rövid ideig tartó mozgásokat nem szűri ki az indikátor, így gyakrabban éri el a túladott, túlvett szinteket, mint az RSI indikátor, azonban mégsem szolgáltat túl sok fals szignált. Az alábbi grafikon az Alfatrader Trading Station II-es kereskedési platformjának Marketscope grafikonrajzolójával készült, pirossal az RSI, míg kékkel a CMO indikátort jelöljük rajta.

Chande momentum oszcillátor és RSI


Az indikátor használatósága
Az indikátor többféleképpen használható. Az egyik funkciójaként érdemes megemlítenünk, hogy a trend lendületéről szolgáltat információkat. Hirtelen, heves ármozgások esetén az indikátor értékében is nagy emelkedéseket láthatunk, míg határozott, jól kereskedhető trendben az indikátor értéke is lassan változik.

Az indikátor jelzései
Az indikátor egyensúlyra utal, amikor az 0 körüli értéket vesz fel. A túladott, valamint a túlvett szinteket jelző indikátor értékek meghaladásánál kapunk vételi, valamint eladási jelzéseket.


Vételi jelzések
Az indikátor a termék túladottságát jelzi, amikor az, -50 alatti értékeket vesz fel. Ilyenkor gyakran várhatjuk, hogy az árfolyam mozgása megfordul és emelkedni fog, legalább egy rövid időre. Vételi jelzést akkor kapunk, amikor az indikátor alulról felfelé kitör a túladottságot jelző -50-es értékből. A jelzések találati arányát javíthatjuk, ha a trend irányában veszünk fel pozíciókat.

Chande momentum oszcillátor vételi jelzés


Eladási jelzések
Az indikátor a termék túlvettségét jelzi, amikor az, +50 feletti értékeket vesz fel. Ilyenkor gyakran várhatjuk, hogy az árfolyam esőre veszi az irányt. Eladási jelzést azonban csak akkor kapunk, amikor az indikátor felülről lefelé áttöri a túlvettséget jelző +50-es értéket. A jelzések találati arányát javíthatjuk, ha a trend irányában veszünk fel pozíciókat. Ezt a Trading Station II-es kereskedési rendszer Marketscope grafikonrajzolójában is jól láthatja.

Chande momentum oszcillátor eladási jelzések


Divergenciák
A divergencia magyarul széttartást jelent. Divergenciának hívjuk azt, amikor az indikátor és az árfolyam ellentétes irányba mutat a grafikonon. Így például emelkedő árszintekhez csökkenő indikátor értékek társulnak (medve divergencia), illetve csökkenő árszintekhez emelkedő indikátor értékek (bika divergencia) figyelhetőek meg.


Bár erre a jelenségre Chande nem tért ki könyvében, CMO és a termék árában fellépő divergenciák lekereskedése is használható stratégia lehet.Az alábbi ábrán egy medve divergenciát láthatunk, ami után be is következett a divergencia esetében várt árfolyamcsökkenés.

Chande momentum oszcillátor medve divergencia


A Chande Momentum indikátor kiválóan alkalmazható a trend irányának a megerősítésére, valamint ki és belépési pontok meghatározására. Mivel több jelet szolgáltat, mint a Relativ Strength Index, így érdemes megfontolni ennek az indikátornak a használatát.

Próbálja ki Ön is a Trading Station II kereskedési platformban is fellelhető indikátort!

----------------------------------------------------------------------------
A cikk saját szolgáltatás népszerűsítését szolgálja.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

-Mikes-, 2012.03.13 11:45

Na a mai nap az ismét érdekes és koránt sem unalmas... ZEW index kőkeményen jó lett, viszont a piacok mégsem reagáltak rá nagyon...
eur/usd ezzel egyyütt komolyabb süllyedésbe kezdett, amennyiben a 1.31es árfolyam ismét megfogja akkor további oldalazást várok...
amennyiben töri a szintet akkor egy komolyabb eur gyengülés indulhat meg, pontosabban usd erősödéssel!!
ekkor érdmes lehet egy eur/usd shorban, valamint usd/huf longban gondolkodni is...
miért is?!
a dollár gyengülés jelentősen annak volt betudható, hogy a Fed végtelen mennyiségben nyomtat/ott/, a kamatokat nullán tartja, viszont a többi jegybank is ezt tette, ezért ennek komoly hatása lehet a devizákra.
amerikai adatok javulásának köszönhetően(eu még mindig gazdaságilag rossz paszban van usához képest), az amerikaiak akár le is állhatnak a nyomtatással. -> ez viszont egyenes út a dollárerősödéshez

jennel, fonttal szemben már meg lehet nézni a párokat!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

-Mikes-, 2012.03.12 12:05

Hali Mindenki!
No ki mit vár a következő 2-3 napon? Eur, usd, huf és a egyebek tekintetében...
Én még most is úgy látom, hogy mindenhol iránykeresés van...
eur/usd innen akár kiléphet felfele is, de akár megindulhatna 1.3 alá is... hufban nem látok okot, hogy tovább erősődjön... az indexek is már olyan magasban vannak, hogy ott már igen csak ritka a levegő a további uphoz...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

-Mikes-, 2012.03.09 13:45

@-Mikes-:
UCEY! Tényleg Devizatraderről nem tudsz vmit? igen eltünt! mostanában nem láttam sehol... mi történt vele?!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

-Mikes-, 2012.03.09 12:48

@mezike: én is inkább lefele várom a dolgokat, de én szeretek tutira menni, természetesen ha 1 mód van rá :) bár néha azért akadnak meglepetések, de azokat meg kezelni kell még csírájában :o)
neked is jó7végét!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mezike, 2012.03.09 12:17

@-Mikes-:

én nem vagyok itt régi motoros a forgalmat sem látom...de erőtlennek érzem...maygar piacot is...ezért is várnám lefelé...meglátjuk.
szép hétvégét...megyek filmeket nézni.bye !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html