Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Goldman Sachs devizastratégái a holnapi ECB kamatdöntő ülés előtt az euró shortolását javasolják a befektetőknek, mivel arra számítanak, hogy a várakozásoknál is erőteljesebb lazításról születhet döntés. Mindezt úgy, hogy a decemberi ülés előtt már volt egy hasonló ajánlása a befektetési bank csapatának, s akkor azzal melléfogtak.

A Goldman vezető devizapiaci stratégája, Robin Brooks úgy véli, az ECB-nek agresszívan kell lépnie, ha ki akarja rántani az eurózónát a deflációs spirálból, s az árnövekedést a célul kitűzött 2 százalékos érték irányába kívánja lökni. Szerintük a további lazítási lépések indirekt módon gyengítenék az eurót a dollárral és más devizákkal szemben, s ez az importárak emelkedését eredményezhetné - írja a Marketwacth.

Az eurózónában a maginfláció mindössze 0,7 százalékos volt februárban éves összehasonlításban, a januári 1 százalékos érték után, s alig haladta meg a tavaly januári értéket, amikor is az ECB meghirdette havi eszközvásárlási programját.

Nyomják a gázt Frankfurtban

A Goldman elemzői az alapverzióban a betéti kamatok további 10 bázispontos csökkentését és a havi eszközvásárlások 10 milliárd euróval való emelését várják a holnapi üléstől. Azonban Brooks szerint könnyen elképzelhető, hogy a jegybank tovább is elmegy, s akár 20 bázisponttal, vagy még annál is többel csökkenti a kamatokat, s akár több száz milliárd euróval is megnöveli a teljes eszközvásárlási programot.

A Goldman elemzői fenntartják a véleményüket, amely szerint az euró/dollár árfolyam a paritásig csökken, annak ellenére, hogy más befektetési banki elemzők az elmúlt félévben jelentősen visszavettek euróval szembeni pesszimizmusukból. A Goldmannál 0,95-ös árfolyamot várnak 12 hónapos időtávon. Brooks szerint a decemberi ülés előtt ésszerű dolog volt shortolni az eurót, még akkor is, ha az előző hónapban már 3,5 százalékot gyengült a dollárral szemben. Akkor az ECB nem szállította a várt lazítást, s hatalmas euróerősödés indult meg a piacon, amelyben nyilván szerepet játszottak az ülés előtt nyitott euró eladási pozíciók kényszerlikvidálásai is.

Nem voltak pontosak - de ez már elmúlt

Brooks elismerte, hogy akkor félreértelmezték a helyzetet, azonban szerint sok minden megváltozott azóta. Szerinte a decemberi "tartásban" szerepet játszott az is, hogy az ECB elnök Mario Draghi túlzottan is agilisen lépett fel a lazítás mellett, s ezért sok tanácstag úgy érezte, kényszerítve van a döntés meghozatalakor. Azonban szerinte Draghi most sokkal visszafogottabban készíti elő az ülést, de a friss inflációs adatok is sokakat meggyőzhetnek a további lazítás fontosságáról.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!