Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A gyorsjelentési szezonban eddig viszonylag sok amerikai vállalatnak sikerült rácáfolnia a talán túlzottan is pesszimistává vált várakozásokra eredményeivel az Egyesült Államokban. A kérdés az, hogy a héten jelentő Apple-nek is sikerül-e ez, de a héten számos befektetőt megmozgathat a Facebook első, nyilvános tőzsdei cégként készített gyorsjelentése is. Az Apple esetében nehéz lehet majd a produkció, hiszen e technológiai céggel kapcsolatban elég magasak az elvárások, ráadásul a társaság hatalmas profittömege miatt jelentős súlyt képvisel az S&P 500-as index cégeinek összesített eredményében - írja összefoglaló elemzésében a Reuters. A Thomson Reuters adatai szerint az elemzők most az aktuális negyedévben 5,7 százalékos összesített profitnövekménnyel számolnak az index cégeinél, ha az Apple-t kihagyjuk a számításból, a bővülés csak 4,8 százalékos lehet.

S&P 500
Kép: Alfatrader


Ha kedvező lesz az Apple kedden megjelenő gyorsjelentése, az támaszt adhat az európai adósságválság újabb hulláma miatt megviselt részvénypiacoknak. Az Apple határozhatja meg a teljes technológiai szektor irányát - mondta a hírügynökségnek Daniel Morgan, a 3,5 milliárd dollárt kezelő Synovus Trust szakértője. Hatalmas lélektani hatása lehet az Apple számainak, ha jók lesznek, mint az előző negyedévben, a befektetők a teljes szektorral kapcsoltban optimistábbá válnak. Az Apple-től várt jó teljesítmény szolgál egyébként magyarázatul arra, hogy az elemzők miért remélnek a techszektortól jobb növekedést, mint a piac egészétől. A szektor cégeinek összesített profitját most 8,7 százalékkal várják magasabbra az egy évvel korábbihoz képest, április végén még csak 6,9 százalék volt ez a szám.

Az elemzői várakozások szerint az Apple részvényenkénti eredménye 10,38 dollár lehet részvényenként a negyedévben, a tavalyi második negyedévben 7,79 dollár volt ez a szám. Morgan szerint az Apple profitjában meghatározó lehet az új termékek sikeressége. A részvényárfolyam szempontjából fontos, hogy sikerül-e a cégnek tartania növekedési ütemét, ehhez pedig új termékek kellenek - mondta a szakértő. A cég részvényei az év eleje óta 49 százalékkal értékelődtek fel. A z Apple egyelőre nem adott semmilyen támpontot a befektetőknek arról, milyen új termékekkel kíván előrukkolni a jövőben, a szakértők nagy része viszont arra számít, hogy az év második felében megjelenhet az Iphone következő generációja. A Wall Streeten sokan arra számítanak, hogy a társaság utalást tesz az új, mini iPad piacra dobására is.

A másik szektort izgalomban tart gyorsjelentés a Facebooké lesz, a cég csütörtökön teszi közzé első tőzsde beszámolóját. Az eredmények bejelentése jó alkalom lehet arra, hogy a befektetők szavazzanak arról, milyennek ítélik a cég kilátásait a katasztrofálisra sikerült kibocsátást követően. Elemzők szerint egy a várakozásoknál rosszabb jelentés nagyon rossz lehet a részvény számára, amelynek árfolyama 28,76 dolláron zárt pénteken, jóval a 38 dolláros kibocsátási árfolyam alatt.

És még mindig Európa

A gyorsjelentések másik szorosan nyomon követett összetevője a cégvezetőknek az európai adósságválsággal, s annak hatásaival kapcsolatos aggodalmai lehetnek. Az említett társaságokon kívül a technológiai szektorból a héten jelent a Texas Instruments és az Amazon.com is. A szektor a legnagyobb kitettséggel rendelkezik eladások szempontjából Európa felé, eladásaik 25 százaléka származik a régióból, így ha gond van Európában, az itt látszik meg a leginkább.

A jelentési szezonban egyébként eddig az volt a jellemző tendencia, hogy a cégek általában a várakozásoknál jobb nyereségadatokat közöltek, azonban az árbevétel bővülési üteme 2009 első negyedéve óta a legalacsonyabb volt. Az eddig jelentő 116 cég mindössze 43 százaléka tudott bevételi oldalon pozitív meglepetéssel szolgálni. A nyereségek tekintetében 67 százalékos volt a pozitív meglepetési arány, ez magasabb, mint a 62 százalékos hosszútávú arány - írja a Reuters. A globális gazdaság növekedésének lassulása mellett nem túl meglepő, hogy bevételi oldalon vegyes számokat láthatunk - mondta Natalie Turnow, a Calvert Investment Management befektetési igazgatója.

Az európai adósságválság persze nem csak a gyorsjelentések miatt nem került le a címlapokról. A görög és spanyol fejlemények változatlanul lázban tartják a befektetőket, s a görög, vagy a spanyol csőd latolgatása még mindig az egyik központi téma a piacon.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!