BUX

Holnap jön a legfontosabb jelentés

Holnap teszi közzé gyorsjelentését az OTP. Az első negyedévinél alacsonyabb profitot várnak a második negyedévben a Banktól a Napi által megkérdezett elemzők. Valószínűleg megállt a javuló trend a nem teljesítő hitelek arányának változásában is.

NAPI, 2010. augusztus 11. szerda, 09:58

A Napi Gazdaság cikke

Ha nem is javult az elmúlt negyedévekben, azért egyre kisebb mértékben növekedett a nem teljesítő hitelek aránya az OTP-banknál, ez a trend az elemzők várakozásai szerint megtorpant az idei második negyedévben. A bank eredményessége is csökkenhetett az első negyedévhez képest, legalábbis ez látszik az általunk megkérdezett elemzők előrejelzéseiből. A Napi konszenzusa szerint 38,3 milliárd forint nettó profitról adhat majd számot a legnagyobb magyar bank holnap megjelenő gyorsjelentésében, ami 4,1 milliárd forinttal kevesebb az első negyedévben elért eredménynél. A nettó kamatbevételek eközben várhatóan növekedést mutatnak majd, 145,8 milliárdra bővülhettek az első negyedéves 142,6 milliárdról.

 

Ennek egyik oka a magyar és a bolgár leány esetében a korábbi kamatcsökkentések áthúzódó hatása lehet, másrészt a forintgyengülés miatt a leányvállalatok forintban mért teljesítménye értelemszerűen javulást hoz majd a magyar devizában mért adatokban és a devizahitelekből származó bevételek hatása is hasonló.

A magasabb kamatbevételek mellett gyengülő eredmény ugyanakkor jórészt szintén ennek a hatásnak lesz majd betudható, a gyenge forint a költségoldalt is növeli majd, ráadásul a második negyedévben jellemzően magasabb költségszinten dolgozik a bank - mutatott rá Herczenik Ákos, a Raiffeisen Bank elemzője. Az első negyedévben ráadásul szerepelt egy 6,5 milliárd forint összegű nem kamat jellegű nyereség is, ez a második negyedévben már várhatóan hiányzik majd az eredményből, hiszen az állampapírokon elért árfolyamnyereséget nehéz lenne megismételni az elmúlt hónapokban tapasztalt tőkepiaci folyamatok fényében, a hozamcsökkenés a hazai piacon megállt, sőt visszájára fordult.Az összes hitelállomány minden bizonnyal növekszik a negyedévben, azonban nem az újabb kihelyezések, hanem a devizahitel-állomány átértékelődése miatt. A bank várhatóan több céltartalékot képzett az áprilistól június végéig tartó időszakban, ennek összege a szakértők várakozásai szerint 57 milliárd forintra nőhetett 55 milliárd forintról.