Rosszabbul járnak azok, akik nem ma, hanem holnap akarják visszaváltani a Magyar Állampapír Pluszban (máp+) lévő megtakarításaikat, akár azért, mert szükségük van a pénzre, akár azért, mert másik állampapírt szeretnének vásárolni az árából.

A Magyar Államkincstár ugyanis csökkenti a visszaváltási árfolyamot: az eddigi 99,75 százalék helyett 99,5 százalékon vásárolja vissza az értékpapírokat. Ez praktikusan annyit jelent, hogy egymillió forintnyi máp+-t ma még 997 500 forintért lehet visszaváltani, holnap már csak 995 000 forintot kap a befektető, vagyis 2500 forintot bukik egymilliónként. 

A változást meglehetősen diszkréten rejtették el az államkincstár honlapján, a pdf fájlok közül a május 5-iben még 99,75 százalékos visszaváltási árfolyam szerepel, a május 6-iban már 99,5 százalékos. Az allampapir.hu honlapon csütörtökön még nem jelezték, hogy változna az árfolyamjegyzés. 

A feltételek rontása érthető, a máp+ iránti kereslet durván visszaesett az utóbbi hónapokban, miután az egykor szuper jelzővel illetett állampapírról nyilvánvalóvá vált, hogy képtelen felvenni a versenyt az inflációval. Helyette a Prémium Magyar Állampapírt (PMÁP) vásárolják a kisbefektetők, a két sorozat közül főleg a hatéves futamidejű a népszerű, amely 1,5 százalékos kamatprémiumot ígér az infláció fölött. A múlt héten az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) honlapja szerint. 4 milliárd forintnyi máp+ és egymilliárdnyi nyomtatott máp+ fogyott el, miközben 96 milliárdnyi PMÁP-ot értékesítettek. 

A PMÁP annyival magasabb kamatot fizet a máp+-nál, hogy gyakorlatilag nem éri meg nem átváltani a teljes állományt az inflációt követő kötvényre. Bár a PMÁP-nál még rosszabb visszaváltási árfolyamot ad meg a kincstár, mint a máp+-nál, 99 százalékos árfolyamon váltja vissza lejárat előtt a kötvényeket, a magasabb hozam ezt a bukást is gyorsan, néhány hét, legfeljebb néhány hónap alatt kitermeli

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!