Az Amundi igazgatója szerint 2018 legvalószínűbb tőkepiaci forgatókönyve ma az, hogy a volatilitás megemelkedik, és rendszeresek lesznek a kisebb-nagyobb kilengések a piacokon - ennek 75 százalék esélyt ad.

A legrosszabb forgatókönyv - miszerint 2018-ban drasztikus megingás következik be a piacon - valószínűségét 15 százalékra becsli a szakember. Egy esetleges válság sok helyről kiindulhat, a makrogazdasági tényezőktől a geopolitikai kockázatokig.

A legnagyobb kockázatot a kötvénypiacok árazása hordozza magában, mert a jegybankok által a világra szabadított pénz jelentős része ott csapódott le. A termékek és szolgáltatások inflációja nem tükrözi, hogy mennyi pénz van a világban, ezzel szemben a kötvénypiacon nagyot nőttek az árak, azaz csökkentek az előretekintő hozamelvárások. Egy 100 bázispontos hozamemelkedés jellemzően 6-7 százalékos veszteséget okozna a kötvényalapoknak Európában és Amerikában.

A második piaci kockázati tényező az amerikai részvénypiac lehet, amely sok befektető szerint rendkívül túlértékelt. Bár első ránézésre valóban drágának tűnhet az USA részvénypiaca, a szakember szerint figyelembe kell venni, hogy az amerikai gazdaság kivételesen dinamikus növekedési időszakot él át. A Fed fokozatos szigorítását ellensúlyozhatják gazdaságpolitikai intézkedések (adócsökkentés), így a vállalati profitok dinamikus emelkedése reális alapot teremthet a részvényárfolyamok további emelkedésének.

A harmadik kockázati tényezőt a kínai hitelpiac jelenti. A kormány továbbra is az évi 6 százalék feletti GDP-növekedést célozza. Ennek egyik következménye az eladósodottság növekedése mindenütt, ezért a globális kamatszint emelkedése nehéz helyzetbe hozná a kínai gazdaságot.

A közeljövőben sok múlik azon, hogy az egyes régiók monetáris hatóságai milyen lépéseket tesznek a "normalizálódás" útján, az egyes gazdaságok mennyire igazolják vissza a piacok magas növekedési várakozásait, hogyan alakul az infláció, lesz-e valami a Trump elnök által belengetett kereskedelmi háborúból, esetleg kirobban-e valami egyéb komolyabb konfliktus a világban. Izgalmasnak ígérkezik tehát 2018, de a legvalószínűbb forgatókönyv szerint idén még nem alakul ki drámai helyzet a világban - véli Ithurbide.

A kép forrása: Shutterstock.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!