Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az a tény, hogy Áldott Zoltán után a Mol Magyarország ügyvezető igazgatóját, Fasimon Sándort javasolja a Mol az INA igazgatóságának új elnökének, világos jel, hogy a magyar vállalat nem fog könnyen elállni az INA-tól - állítja a lap, amely azt is hozzáteszi: amennyiben nyomás hatására mégis az eladás mellett dönt a magyar vállalat, részesedését nem fogja harc nélkül és olcsón átadni a horvát államnak.

A lap szerint ugyanakkor ez nem róható fel a Molnak. Ha már vétkeseket kell találni a rossz hazai energiaipari politika miatt, akkor azokat a politikusok között kell keresni, akik olyan szerződéseket kötöttek, amelyek aránytalan partnerséget teremtettek a Mol és a horvát állam között - emelte ki a cikk.

Minden viszontagság és politikailag megnehezített körülmény ellenére a Mol és az INA is jól működik. A horvát olajipari vállalatnak tavaly az adó- és kamatfizetés, valamint értékcsökkenési leírás előtti eredmény (EBITDA) 3,215 milliárd kunát (133 milliárd forint) tett ki, ami 52 százalékos növekedés az előző évhez képest. A nettó nyereség 1,22 milliárd kunára (50,4 milliárd forint) nőtt, 2016-ban mindössze 101 millió kuna volt (4,1 milliárd forint) - közölte a lap.

A hetilap úgy vélte: Fasimon feladata lesz megakadályozni, hogy a horvát politika túl nagy kárt okozzon a magyar résztulajdonosoknak.

Áldott Zoltánnal kapcsolatban az újság kifejti: a legnagyobb viszályok közepette vezette az INA-t, és a vállalat eddigi legjobb eredményének elérése után távozik.

Áldottnak senki sem róhatja fel, hogy rosszul irányította a vállalatot, igaz, a horvát állam, mint a második legnagyobb tulajdonos nem mindig volt elégedett az INA-hoz való hozzáállásával. Áldott ennek ellenére az INA-t igazi vállalatként, a politikától függetlenül, a Mol részeként vezette, a horvát állam pedig inkább hátráltatta, mint segített ebben - összegezte a lap.

Az INA 49,08 százaléka a Molé, és a magyar olajtársaság rendelkezik az irányítói jogokkal is a társaságban. A cég 44,84 százaléka a horvát államé.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!