Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az INA-részvények árfolyama szombat óta 9,37 százalékkal emelkedett, jelenleg a részvények 3199 kunáért (131 434 forint) forognak. Ám mindössze 14 részvényt adtak el a hétvége óta.

A horvát kormány vásárlási szándékának bejelentését követően az INA részvényei megfigyelés alatt állnak.

A horvát kormány azután döntött az INA-részvények visszavásárlásáról, miután értesült arról, hogy a Mol megnyerte a horvát állammal szemben indított döntőbírósági eljárást.

Andrej Plenkovic szombati rendkívüli sajtótájékoztatóján elmondta: a genfi döntőbíróság szerint nincs elég bizonyíték arra, hogy a Mol korrupció révén szerezte meg az INA irányítási jogait, ezért a bíróság nem semmisíti meg a 2009-ben kötött megállapodást a Mol és a horvát kormány között.

A Mol-csoport vasárnapi közleményében azt írta: megkapták a nemzetközi választott bíróság döntését. A döntés abban a választott bírósági perben született, amelyet Horvátország indított a Mol Nyrt. ellen 2014-ben. A Nemzetközi Választottbíróság úgy rendelkezett, hogy Horvátországnak a "vesztegetésre, a vállalatirányítási jogokra és a 2003-as részvényesi szerződés megszegésére vonatkozó követeléseit" elutasítja.

Az INA 49,08 százaléka a Molé, és a magyar olajtársaság rendelkezik az irányítói jogokkal is a társaságban. A cég 44,84 százaléka a horvát államé.

Arra vonatkozólag, a horvát kormány miből vásárolná vissza az INA részvényeit a Moltól, nincs hivatalos bejelentés. Sajtóértesülések szerint három modell mellett dönthet a kabinet. Elsőként említik, hogy a Mol részesedésének egy részét az INA-ból a Horvát Elektromos Művek (HEP) vállalat vásárolhatja vissza, további részvényeket pedig az állam venne meg kedvezményes kölcsönből. Második lehetőségként a nyugdíjalapokat vetik fel, míg harmadikként, a legvalószínűbb opcióként rövid lejáratú alacsony kamatozású hitelt jelölnek meg a lapok.

Szakértők szerint minden bejelentés és spekuláció további befolyással lehet a részvények árfolyamára.

A Mol 2003-ban, az INA privatizációja során szerzett 25 százalék plusz egy részvény mértékű részesedést a horvát olajvállalatban, majd később 49,1 százalékra emelte tulajdonhányadát. A Mol az 50 százaléknál kisebb tulajdonosi részesedése ellenére irányítási jogokkal rendelkezik az INA-ban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!