Hosszabb távon gyengül a forint (CIB)

Alacsonyabb kamat mellett hosszabb távon a mostaninál gyengébb, 305-315 sávban mozgó forintárfolyamot vár a CIB - véli Trippon Mariann vezető elemző.
Almás Andor, 2015. április 14. kedd, 11:58
Fotó: Napi.hu

Meddig maradhat ilyen erős az árfolyam, meddig mehet le az alapkamat - ezekkel a kérdésekkel kezdte Trippon Mariann, a CIB vezető elemzője a társaság sajtóreggelijét. A globális likviditás nem szűkül a közeljövőben, a likviditásbővítéssel leálló jegybankok helyét átveszik mások. A növekedési különbségek leképeződnek a jegybankok politikájában. A Fed és a brit jegybank befejezte a likviditásbővítést, míg a Bank of Japan még benne van havi 60-70 milliárd dollárnak megfelelő vásárlási folyamatban, az Európai Központi Bank (ECB) pedig márciusban kezdte.

A Fedre figyel most a világ, amelynek utolsó közleményéből kiderült, már nem türelmes az amerikai jegybank, ennek következtében megnövekedett a kamatvolatilitás, miközben a részvénypiaci volatilitás még alacsony. Az első kamatemelés ezzel együtt a CIB várakozásai szerint inkább az év második félévére, év végére várható, a kamatpálya - az emelés gyorsasága - viszont lassabb lehet.

Magyar vonatkozásban a legfontosabb fejlemény, hogy a magyar gazdaság kikerült a legsérülékenyebb feltörekvő piacok közül, ezért a hazai piac viszonylag jó helyzetben várja a Fed közelgő szigorítását. A régió országai legtöbb esetben követték a nagy jegybankok, elsősorban az ECB lépéseit, most szinte mindegyikük erős kamatcsökkentési hullámban van, ahogy hazánk is. Trippon Mariann szerint a 1,5 százalék lehet az a szint, ahol megáll a magyar kamatcsökkentés, és ha a Fed emelései zökkenőmentesen lezajlanak akkor a magyar kamat alacsonyan maradhat akár a jövő évig is és csak csak aztán kezdődhet esetleges kamatemelés.

A forint esetében a Fed lépései miatt várhatóan nehezedő finanszírozási környezet miatt nem várnak hosszú időre 300 forint alatti árfolyamokat, sőt ha rövid távon lehet is némi erősödés, hosszabb távon enyhén gyengülő forintra számítanak. A fizetési mérleg pozitívuma és a költségvetési hiány alacsonyan tartása erősítheti leginkább a forintot. Itt már nem várnak pozitívumokat és az ECB már bejelentett lépéseinél sem. A külső finanszírozási környezet viszont romlani fog a Fed kamatemelési ciklusa beindulásával. Így bár a forint sok más devizával szemben ellenállóbb lehet - ebben segíthet neki a várható legalább egy, de akár két felminősítés is - hosszabb távon a 300 forint alatti árfolyamok nem valószínűek, inkább a 305-315 forintos sávban mozoghat majd a hazai fizetőeszköz.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Tiszapart, 2015.04.14 15:02

Elég sokszor jósoltak mostanában romló forintárfolyamot, és most a 318 helyett 296 körül járunk.Az persze nem látható, hogy a közeljövőben mi lesz, de a legkisebb valószínűsége az előre jelzett árfolyamnak van.
A vasárnapi boltbezárás körül a lárma lecseng, az előzetes adatok inkább az ellenkezőjét mutatják a bekövetkező katasztrófának. Egyelőre az látszik, hogy minden bolttípusban nőtt a forgalom. Nem ez lenne az első eset, hogy farkast kiáltottak, és nem volt farkas. Ezt meg ki kell várni, az áprilisi adatok már többet láttatnak. Én inkább arra tippelek, hogy új dolgozókat kell felvenni és nem tízezrével elküldeni őket. Ha így lesz, akkor a liberális guruknak tanulni kell a megvalósíthatósági tanulmányok készítésének metodikáját. Ha nem javulnak, talán a tenyérjóslást kellene elsajátítani.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2015.04.14 13:45

Elég nehéz most megmondani mi várható, elég sok hatás van minden irányból.
Viszont szerintem a FED két tűz között van: alacsony kamatokkal is durván erős lett az USD. Ha erre kamatot emel, akkor az be fog tenni a gazdasági növekedésnek rendesen, a világ többi részének az USA-ba irányuló exportját meg jelentősen felpörgeti egy időre.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

senkalfonz, 2015.04.14 13:37

Sajnos ez a jóslás is tévedéseken alapul! Amelynek a napi "örömmel" helyt ad! Egysikúan vizsgálja a helyzetet,nemcsak a kamatkülönbözet számit hanem az államadósság csökkenése miatti kevesebb kamatfelár illetve a csökkenő törlesztési teher is. Eddig minden "vizióban " forintgyengülés volt ,ennek ellenére a forint határozottan erősödik!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

coni, 2015.04.14 13:25

A vasárnapi boltbezárás és a sok cég megszűnés miatt szüksége is lesz a gyengébb Forintra az államháztartásnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html