Meddig maradhat ilyen erős az árfolyam, meddig mehet le az alapkamat - ezekkel a kérdésekkel kezdte Trippon Mariann, a CIB vezető elemzője a társaság sajtóreggelijét. A globális likviditás nem szűkül a közeljövőben, a likviditásbővítéssel leálló jegybankok helyét átveszik mások. A növekedési különbségek leképeződnek a jegybankok politikájában. A Fed és a brit jegybank befejezte a likviditásbővítést, míg a Bank of Japan még benne van havi 60-70 milliárd dollárnak megfelelő vásárlási folyamatban, az Európai Központi Bank (ECB) pedig márciusban kezdte.

A Fedre figyel most a világ, amelynek utolsó közleményéből kiderült, már nem türelmes az amerikai jegybank, ennek következtében megnövekedett a kamatvolatilitás, miközben a részvénypiaci volatilitás még alacsony. Az első kamatemelés ezzel együtt a CIB várakozásai szerint inkább az év második félévére, év végére várható, a kamatpálya - az emelés gyorsasága - viszont lassabb lehet.

Magyar vonatkozásban a legfontosabb fejlemény, hogy a magyar gazdaság kikerült a legsérülékenyebb feltörekvő piacok közül, ezért a hazai piac viszonylag jó helyzetben várja a Fed közelgő szigorítását. A régió országai legtöbb esetben követték a nagy jegybankok, elsősorban az ECB lépéseit, most szinte mindegyikük erős kamatcsökkentési hullámban van, ahogy hazánk is. Trippon Mariann szerint a 1,5 százalék lehet az a szint, ahol megáll a magyar kamatcsökkentés, és ha a Fed emelései zökkenőmentesen lezajlanak akkor a magyar kamat alacsonyan maradhat akár a jövő évig is és csak csak aztán kezdődhet esetleges kamatemelés.

A forint esetében a Fed lépései miatt várhatóan nehezedő finanszírozási környezet miatt nem várnak hosszú időre 300 forint alatti árfolyamokat, sőt ha rövid távon lehet is némi erősödés, hosszabb távon enyhén gyengülő forintra számítanak. A fizetési mérleg pozitívuma és a költségvetési hiány alacsonyan tartása erősítheti leginkább a forintot. Itt már nem várnak pozitívumokat és az ECB már bejelentett lépéseinél sem. A külső finanszírozási környezet viszont romlani fog a Fed kamatemelési ciklusa beindulásával. Így bár a forint sok más devizával szemben ellenállóbb lehet - ebben segíthet neki a várható legalább egy, de akár két felminősítés is - hosszabb távon a 300 forint alatti árfolyamok nem valószínűek, inkább a 305-315 forintos sávban mozoghat majd a hazai fizetőeszköz.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!