A keddi Napi Gazdaság cikke

Januártól egy órával tovább tarthat nyitva a varsói tőzsde, a kereskedés a jelenlegi fél öt helyett fél hatkor zárul majd. Ezzel Varsó is alkalmazkodik a nyugat-európai gyakorlathoz, ahol a börzék többsége fél hatig van nyitva, és a közelebbi konkurens bécsi tőzsdéhez is, ahol ugyancsak ekkor ér véget az üzletelés.

A Napi Gazdaság információi szerint a BÉT is felzárkózhat a kereskedéshosszabbítási trendhez, sőt – amennyiben az igazgatóság jóváhagyja az elképzelést – akár már december elejétől a jelenleginél fél órával tovább, délután ötig tolhatják ki a napot.

A hírügynökségi jelentések szerint a lengyel brókerek nem értenek egyet az intézkedéssel, szerintük ettől nem lesz több üzlet, legalábbis nem annyival, ami arányban állna a többletköltségekkel. Hasonlóan vélekednek erről az általunk megkérdezett budapesti brókerek, akik szerint a kereskedés aktív szakaszai mindenképpen csak egy-egy órára korlátozódnak a reggeli és a zárás előtti órában, és ez véleményük szerint eztán sem fog változni.

A tőzsdék érvelése ezzel szemben az, hogy így a hazai befektetők jobban tudnak reagálni az irányadónak tekintett amerikai piac mozgásaira (a New York-i tőzsde rendesen közép-európai idő szerint fél négykor nyit és este tízkor zár, ez csak az elmúlt egy héten csúszott el egy órát a nyári időszámításról való eltérő visszaállás miatt).

A magyar hosszabbításról való döntésig még várni kell, azt viszont már hétfőn bejelentette a BÉT, hogy idén szilveszterkor – a szokásoknak megfelelően – csak délig lehet üzletelni. A szabad szakasz 11 óra 55 percig, a zárószakasz 12 óra 1 perctől 12 óra öt percig tart majd az év utolsó napján.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!