Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Megkapták a héten a kamatot az első szuperkötvényesek. Az állam december 11-én teljesítette a kifizetéseket, az állam a csaknem 529 milliárd forintnyi kötvény után több mint 9,25 milliárd forintnyi kamatot csengetett ki. Nem a Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) volt azonban idén a legjobban teljesítő magyar állampapír. Sokkal többet kereshetett az, aki az év elején fix kamatozású hosszú állampapírt vásárolt, hiába alacsony látszólag az ilyen hitelpapírok kamata.

Az árfolyamuk ugyanis olyan mértékben nőtt az idén, hogy aki januárban beszállt, ma már 9 százalék körüli hozammal szállhat ki. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) honlapja szerint a hosszú kötvények árfolyamát mérő MAX index az év eleje óta már 9,23 százalékot emelkedett, az összes állampapírét mérő CMAX pedig 8,43 százalékos pluszban áll.

Taroltak a kötvényalapok

A kisbefektetők bármilyen magyar állampapírt vásárolhatnak, nem csak lakossági kötvényeket. Az intézményi papírok ennek ellenére nem népszerűek a körükben. Nem is kell megvásárolniuk a 3-15 éves lejáratú kötvényeket, ha a magyar állampapírok árfolyam-emelkedésén szeretnének nyerni, azt is megtehetik, hogy befektetnek valamelyik hosszú kötvényalapba.

Ezek hozama a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) adatai szerint az év eleje óta 7-8 százalék körül van, de az utóbbi hat hónapban is magukra szedtek 4-5 százalékot. Ehhez képest eltörpül az, amit a MÁP+ első sorozata a héten kifizetett. A kötvénytulajdonosok ugyanis csak 1,75 százalékos kamatot (éves szinten 3,5 százalék) kaptak kézhez.

Hosszú kötvényalapok hozama
Befektetési alapFéléves hozamHozam az év elejétől
Erste XL Kötvény5,14%8,43%
MKB Állampapír4,79%8,38%
Aegon Belföldi Kötvény Alap I sorozat4,65%7,95%
Amundi Magyar Kötvény A4,47%7,68%
OTP Maxima A sorozat4,04%7,37%
Budapest Kötvény A sorozat4,70%7,27%
AEGON Belföldi Kötvény Alap4,25%7,18%
HOLD Kötvény Alap4,08%7,08%
K&H Kötvény4,21%6,98%
Allianz Kötvény3,99%6,90%
CIB Kincsem4,35%6,82%
Raiffeisen Kötvény Alap A sorozat3,75%6,80%
Generali Hazai Kötvény A3,74%6,54%
Forrás: Bamosz

Az államnak sokba kerül

Sokan bírálták az ÁKK-t a MÁP+ miatt, mivel irreálisan magas kamatot fizet így a kisbefektetőknek szemben az intézményekkel, amelyek jóval alacsonyabb kamatok mellett jegyzik le a kötvényeket. A piac azonban az idén mégis az intézményekkel volt, a kedvező piaci helyzetben ugyanis augusztusig folyamatosan csökkentek a hozamok, amelyek azóta is alacsonyak maradtak. A legutóbbi kötvényaukción a hároméves papírok 0,32, az ötévesek 1,13, a tízévesek pedig 1,86 százalékos átlaghozammal mentek el.

Ez azt jelenti, hogy az államnak egy intézményi ötéves kötvény után a futamidő végéig most csupán 5,78 százaléknyi kamatot kell fizetnie, miközben a szuperkötvény után 27,35 százalékot fizet ki. A MÁP+ állománya lassan eléri a 3 ezer milliárd forintot, ez öt év alatt 820 milliárd forintos kamatteher lehet. Ha ugyanennyi intézményi papírt adott volna el az ÁKK a mostani kamatok mellett, 3 ezer milliárd forintnyi ötéves kötvénynél 173 milliárdból megúszhatná a kamatfizetést.

Politikai nyomás a hozamokon

Az intézményi kötvényeket viszont szűk marokkal méri az államadósság-kezelő, eleve csak kéthetente van aukció, és akkor is kevesebb a meghirdetett mennyiség, mint a lakosság számára hetente felajánlott 100 milliárdos volumen. Kereslet pedig lenne, a legutóbbi ötéves kötvény-aukción öt és félszeres túljegyzés volt, de a 15 milliárd forintnyi meghirdetett mennyiséget csak 20 milliárd forintra emelte meg.

"Az állam a lakosság felé fordult, ez nem olcsó forrás, az pedig, hogy az intézmények számára elérhető állampapírok mennyiségét csökkenti, lefelé nyomja az intézményi hozamokat" - mondja Szalma Csaba, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója. Mivel a kormány számára politikai kérdés a lakossági állampapírok intenzív értékesítése, tovább csökkenhet az intézmények számára elérhető kötvénymennyiség.

Azt viszont Szalma Csaba sem gondolja, hogy sokkal tovább csökkenhetnek már a hozamok, és nőhetnek az állampapír-árfolyamok. "Az idén megnéztük a hozamok alját" - mondja. Azok tehát, akik fél-egy évvel ezelőtt hosszú kötvényalapot vásároltak, jól jártak, de nem biztos, hogy most is megéri beszállni egy ilyen konstrukcióba. A MÁP+-hoz képest ráadásul ezek az alapok jóval kockázatosabbak. "Nem biztos, hogy egy kisbefektető ehhez fel tud nőni" - mondja a szakember.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!