- Hogyan érzékeli a tavaly kirobbant válságot a Danubius?

- Erős volumencsökkenés tapasztalható tavaly ősz óta, ez leginkább a konferenciaturizmusban érzékelhető, s jelentősen csökkent az érdeklődés az igényes rendezvények iránt is. A cégek közül a válságban még azok sem szívesen tartanak költségesebb rendezvényeket, amelyek megtehetnék, a céges utazásokban jellemző szemponttá vált a takarékosság, márpedig ezt a szegmenst nem lehet hátizsákos turistákkal pótolni. De nemcsak a vendégéjszakák száma, hanem az átlagárak is csökkentek. Szerencsére viszonylag jól teljesítenek a vidéki gyógy- és üdülőszállodáink.

- Reagált a cég a megváltozott körülményekre?

- Azonnal léptünk; értékesítési tevékenységünket és marketing-erőforrásainkat a több oknál fogva is még mindig számos lehetőséget adó belföldi piacra és a környező országokra - elsősorban az euró erősödéséből profitáló Szlovákiára - fokuszáljuk. Az üzemeltetési költségek területén a tavalyi negyedik negyedévtől közel 15 százalékos leépítést hajtottunk végre, ami Budapesten már csoportos leépítésként jelentkezett. Felgyorsítottunk és végrehajtottunk számos olyan intézkedést, amelyet a válság nélkül jóval nehezebben léptünk volna meg. A fix költségeink arányát igyekszünk leszorítani, a munkaerőlétszámban a szükséges minimumra rendezkedtünk be, ha valahol pluszigény jelentkezik, azt először csoporton belüli átcsoportosítással, majd bérelt munkaerővel igyekszünk megoldani.

- Nagy sikerként könyvelheti el a szakma, hogy a szobakiadásból származó árbevételt sikerült a kedvezményes áfakörbe soroltatni.

- Valóban nagy siker, hogy el tudtuk fogadtatni érveinket a döntéshozókkal, azonban ez nem extra nyereséget jelent a cégnek, csak egy veszteség ellensúlyozását. Bevételünk mintegy 54 százaléka keletkezik a kedvezményezett körben, a maradék részt sújtja az áfaemelés, a két hatás kioltja egymást.
Ha nem sikerült volna elérni az alacsonyabb kulcsot, az fél évre mintegy 570 millió forint azonnali veszteséget jelentett volna a cégnek az amúgy is romló gazdasági környezetben, és természetesen a költségvetés is további súlyos adókiesést könyvelhetett volna el a társasági és a személyi jövedelemadó oldalon.

- Elhalasztanak beruházásokat a válság miatt?

- Idén minimálisra csökkentettük a beruházásokra és fejlesztésre szánt összeget. Ez persze nem jelenti azt, hogy a szükségeseket ne hajtanánk végre, de számos olyan projektünk volt, amelyet most inkább halasztunk. A Gellért Szálló mellett megvásárolt telken a fejlesztés egyelőre nem indul meg, és a pécsi Nádor Szálló felújításába sem kezdünk bele. Azonban azt látni kell, hogy a szakmai színvonal megőrzéséhez nem lehet örökké halasztani a fejlesztéseket. Az igazgatóságban egyre elfogadottabbá válik a nézet, hogy akár ingatlant is értékesíthetne a társaság a fejlesztéshez szükséges források biztosítása érdekében. Persze nem a csoport legjobban teljesítő szállodáiról lenne szó, hanem megfelelő ajánlat esetén más hotelek jöhetnének szóba.

Az interjút teljes terjedelmében a Napi Gazdaság hétfői számában olvashatják.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!