A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

Immár egy hónapja tart a korrekció a Budapesti Értéktőzsdén, a kisebb-nagyobb megszakításokkal teli lecsorgás közben egyre romlik a vezető index technikai képe, azonban még nincs minden veszve. A BUX január közepén ütközött bele igencsak túlvett állapotban az elmúlt évek legfontosabb, 19 500 és 20 000 pont között húzódó ellenállási zónájába, s azóta folyamatosan alacsonyabb csúcsokat és mélypontokat épít a kialakult korrekció folyamán.

A mutató ebben a lecsorgásban először letörte a néhány hetes emelkedő trendhez tartozó trendvonalát, majd a trendhez tartozó mozgóátlagát és RSI-trendjét, végül a 19 100 pontos szint alá történt látogatása során alacsonyabb mélypontot is csinált. Ez mind-mind arra utaló jelzés, hogy a december közepén indult emelkedő hullámnak vége. Így ha a jelenlegi szintekről masszív emelkedés következne, az már nem ez utóbbi rövid távú, hanem a tavaly május óta tartó középtávú emelkedő trend hozadéka lehetne (szigorúan technikai szemmel vizsgálva). Egyébként az ehhez a trendhez tartozó 90 napos mozgóátlag volt az, amely legutóbb megállította a BUX esését 18 700 pont magasságában, tehát még van remény arra, hogy visszatérnek a vevők a magyar piacra. Ez az emelkedő trend, az általa kialakított emelkedő háromszög alakzattal együtt, akkor kerülne igazán veszélybe, ha a hozzá tartozó emelkedő trendvonal 18 000 pont magasságában sérülne, itt húzódik egyébként a 200 napos mozgóátlag is. E felett 18 250 pont magasságában egy rést is hagyott a mutató, amely egy nagyobb esés során szintén támaszként szolgálhatna. A kitörésnek ideális esetben március végéig kellene megtörténnie.

Az emelkedő trendvonal 18 000 pont körül sérülne
Kép: Napi grafikonok

Ami igazán kedvezőtlen a további hegymenet szempontjából, az a vezető részvények képe, amint erről már korábban is írtunk. A piac menetelése ugyanis eléggé szétvált, ha csak a 200 napos mozgóátlag alapján csoportosítjuk a blue chipeket, akkor a nagy súlyú papírok közül van két bika és két medve részvényünk, előbbi csoportba az OTP és a Mol, utóbbiba a Magyar Telekom és a Richter tartozik. Ráadásul a Mol árfolyamát egyelőre épphogy csak tartja a 200 napos mozgóátlag 17 370 forintnál − igaz, e részvény esetében mélyebb mélypontot csak 16 600 forint alatti zárásoknál kellene regisztrálnunk. A Magyar Telekomnál a helyzet változatlan, a közelgő osztalékfizetés ellenére csak a 420 forintos ellenállási zóna leküzdése után válnának pozitívvá a részvény kilátásai. A Richter árfolyamában a 35 200 forintos szint elestével nagyon úgy tűnik, új, alacsonyabb mélypont alakult ki az alacsonyabb csúcsot követően, a trend tehát lefelé tart. A kakukktojást az OTP jelenti, a bankpapír kilátásai mindaddig pozitívak maradnak, ameddig 4500 forint felett található az árfolyam. Itt az emelkedő trendcsatornán belül van még felfelé tér, valamivel 5000 forint felett van ennek a teteje, azonban ha ha a következő napokban kilőne e fölé az árfolyam, akkor nagy a veszélye, hogy ez egyben az emelkedés kifulladását is jelentené egy időre, az osztrák Raiffeisen és Erste grafikonján egy hasonló produkciót követően masszív korrekció következett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!