Lassan párolog az év elején tapasztalt hatalmas optimizmus az amerikai befektetők körében, legalábbis erre utalnak a hangulati felmérések adatai. Az év első hónapjában több hangulati indikátor is arra utalt, hogy a befektetők évek óta nem látott mértékben vártak emelkedést a részvényárfolyamokban, ehhez képest az S&P 500-as index alig 1,5 százalékkal áll május elején magasabban, mint az év végén.

A profi tőkepiaci hírlevélírók körében valamelyest alábbhagyott a lelkesedés. A legfrissebb felmérés adatai szerint jelenleg 54,6 százalékuk tanácsolja részvények vásárlását ügyfeleinek, s 20,6 százalék van azon a véleményen, hogy jobb döntés lenne azokat eladni. Ezzel a felmérés bull/bear hányadosa 2,66, s a két n tábor közötti különbség 34 százalékpont. Ez magas értéknek tekinthető, azonban korántsem annyira szélsőségesen magasnak, mint a tavaly év végi, idén év eleji értékek, amelyek évtizedes csúcsot jelentettek.

Hangulat és S&P 500
Kép: Napi.hu

 

A Chicago Board Options Exchange adatai is arra utalnak, hogy a felhőtlen hangulatot egy jóval óvatosabb hozzáállás váltotta fel a befektetők körében. Az eladott eladási és vételi opciók aránya, a put/call arány 10 és 30 napos mozgóátlaga egyaránt a 0,9-es érték közelébe emelkedett. Ez arra utal, hogy immár jóval többen kezdik portfólióikat védeni egy esetleges áreséssel szemben, mint amennyien tették azt december végén január elején. Akkor a hányados 2006 óta nem látott mélyponton tartózkodott.

put/call hányados és S&P 500
Kép: Napi.hu


Az aktív alapkezelők amerikai szövetsége, az NAAIM heti felmérése szerint a portfólió menedzserek még mindig elég magas arányban tartanak vételi pozíciókat. A portfóliók átlagos vételi kitettsége az S&P 500-as index irányában 82 százalék, ami magas értéknek számít, de korántsem annyira, mint amit a december elején mért 100 százalék feletti értékek jelentettek. Ebben a felmérésben az idei mélypont február elején volt, akkor az arány 50 százalék közelébe csökkent.

Vételi kitettség
Kép: Napi.hu


Hangulati szempontból tehát lassú ütemben csökkenő optimizmus jellemzi jelenleg az amerikai befektetőket. A januári szélsőségesen derűlátó adatok még arra utalhattak, hogy lokális csúcsának közelében tartózkodik az amerikai részvénypiac, azonban az azóta megindult korrekció az utóbbi időszakban egyelőre csak sávozásba csapott át, s egyelőre nem következett be az az áresés, amelyet az év végén még sok szakértő elképzelhetőnek tartott.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!