Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

vagyon gyarapodásának megtorpanását a Bamosz szerint elsősorban a hazai likviditási alapokból való tőkekivonás okozta. A befektetők nem fordultak el a befektetési alapoktól, de a pénzpiaci alapoknál tapasztalható hozamszint-csökkenés nagyarányú tőkekiáramlást okozott, amit a többi kategóriába áramló tőke nem tudott ellensúlyozni.

Az összvagyon 65,7 százalékát adó nyíltvégű "hagyományos" értékpapírokban kezelt vagyon az elmúlt hónapban 1,4 százalékkal csökkent. A pénzpiaci alapok vagyona 5 százalékkal csökkent, ezen belül a likviditási alapok vagyona 6,2 százalékkal. Mindez alapvetően a hazai likviditási alapoknak köszönhető, ahonnan 63,5 milliárdnyi tőke áramlott ki. A pénzpiaci alapokból összességében 80 milliárdnyi friss tőke távozott magasabb hozamot keresve.

A kötvényalapok népszerűsége még tart, de már jóval kisebb mértékű. Már nem keresik a befektetők a rövid futamidejű hazai kötvényalapokat, sőt itt a visszaváltások már 6 milliárd forintos túlsúlyba kerültek. Ezzel szemben a hosszú futamidejű belföldi kötvény alapoknál az értékesítés eredője plusz 6,5 milliárd. A tőkebeáramlás a kötvényalapokat tekintve 6,7 milliárd forint. A vagyongyarapodás a hozamokkal együtt 1 százalék volt, ami megegyezik az októberivel.

A vegyes alapokba még mindig jelentős mértékű, 13,6 milliárd forintnyi tőke áramlott be novemberben, amely a legmagasabb érték. A hozamokkal együtt a vagyon 3,2 százalékkal nőtt, ami a második legmagasabb érték a kategóriák között. A részvényalapokból közel 5 milliárd forintnyi tőke áramlott ki, amin a hozamok némileg még javítani tudtak, így összességében a részvényalapok vagyona csak 0,9 százalékkal lett kevesebb.

A tőkevédett alapokba ezúttal 4 milliárdnyi friss tőke érkezett, de a hozamok nem segítették a bővülést, sőt annak ellenébe hatottak, így 0,7 százalékos csökkenést mutat a vagyon. Az abszolút hozamú alapok esetében a tőkebeáramlás nagysága 11,9 milliárd forint volt, ami a második legmagasabb érték volt. A hozamok ezen felül is segítették a növekedést, így a kategória vagyongyarapodása 2,1 százalékos lett.

Az ingatlanalapok vagyongyarapodása minden tekintetben átlagot meghaladó volt. A tőkebeáramlás 8,2 milliárd, amin némileg még a hozamok javítottak, így a tőkebeáramlás és a hozam együttesen 2,1 százalékos pozitív vagyonváltozást hozott. Az árupiaci alapokba 0,8 milliárdnyi tőke érkezett, amely nagynak tekinthető a kategória méretéhez képest. Így fordulhatott elő, hogy a negatív hozam mellett is ez a kategória érte el a legnagyobb vagyongyarapodást, amely 4,4 százalékot tett ki.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok esetében az elmúlt hónapban közel 7,1 milliárdos tőkebeáramlást tapasztaltak, a vagyongyarapodás elsősorban emiatt 5,6 százalék lett.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!