A Napi Gazdaság cikke


Lengyelország

A legnagyobb lengyel olajcég, a PKN Orlen profitja alaposan, több mint 10 százalékkal múlta felül az elemzői várakozásokat, nettó nyeresége 930 millió zloty lett. Az erősödő zloty jót tett az egyébként jócskán eladósodott cégnek, és az emelkedő olajár a készleteket is jelentősen felértékelte. Mivel üzemi szinten a vártnak megfelelő számok érkeztek, a piac nem reagált különösebben a beszámolóra. A túlzott eladósodottságra a cég eszközértékesítéssel válaszolhat, az Anwil vegyipari egységet és a Polkomtelben meglévő részesedést várhatóan jövő év elején adják el. A Mazeikiu finomító fejlesztését a kereslet csökkenésére hivatkozva felfüggesztették. A közeljövőben nem várható a piaci környezet gyors javulása, sőt egyesek szerint a vegyipari szegmens vergődése tovább fokozódik. A 30 zlotys piaci ár 0,7-es P/BV-nek felel meg, 14 körüli jövő évre kalkulált P/E mellett, és csak csekély mértékben múlja alul a friss eredmények ismeretében publikált célárak átlagát.
 

A lengyel Lotos harmadik negyedéve a legvakmerőbb elképzeléseket is felülmúlta, az 579 millió zlotys eredmény a szokásos okokon túl a költségcsökkentési programnak és a kiváló értékesítési volumennek köszönhető, azonban mértékadó hangok hozzáteszik, hogy egyes mérlegtételeket az utolsó negyedév során módosíthatnak.


A cégvezetés finoman utalt arra, hogy az év hátralevő részében a rossz piaci környezetnek és az egyszeri, megismételhetetlen tételeknek hála a társaság teljesítménye érezhetően gyengébb lesz. A papír az év során jelentősen felülteljesítette mind a lengyel piacot, mind a PKN-t, főként ennek a következménye, hogy kevesen látnak esélyt további áremelkedésre, a 31 zlotys piaci árnál magasabb érték csak elvétve fordul elő a célárak között.


Csehország

A cseh Unipetrol részvényeseit jelenleg jobban izgatja egy esetleges tulajdonosi átrendeződés, a Shell 16,3 százalékos csomagja a főrészvényes PKN mellett a cseh államot is érdekelheti. A negyedév jobban sikerült a vártnál, bár a cégvezetés már korábban adott becslést erre az időszakra vonatkozólag. A 35 millió korona veszteség jónak értékelhető, az EBIT-et sikerült pozitív tartományban tartani. A 133 koronás ár 16-os 2010-re vonatkozó P/E-nek felel meg 62 százalékos könyvértéken, a célárak mintegy 10 százalékos emelkedést prognosztizálnak. A társaság eladósodottsága minimális, a befektetői hangulat drasztikus romlása esetén ennek még lehet súlya.

Ausztria

Az OMV profitja 38 százalékot esett a tavalyihoz képest, a 283 millió eurós eredmény azonban még így is érdemben magasabb volt a 248 milliós elemzői várakozásoknál. Az osztrák cég tele van befektetni való pénzzel, az egyik legfontosabb idei próbálkozása a török Petrol Ofisi 54 százalékának megszerzése lett volna a meglévő 42 százalék mellé, azonban az azt birtokló Dogan család - politikai indíttatást nem nélkülöző - problémái a török adóhatósággal átmenetileg meghátrálásra késztette az utóbbi években felettébb sikertelenül próbálkozó társaságot.

Ezzel együtt sokak szerint az egyik legperspektivikusabb szereplője a mezőnynek, a 29,5 eurós piaci ár a 2010-es várható eredménnyel kalkulálva mindössze 7 körüli P/E-t eredményez, az elemzők némelyike 30 százalékos drágulást is elképzelhetőnek tart. A Petrol Ofisi árfolyama a bejelentés óta zuhan, a kevesek által követett eredménye másfél százalékkal haladta meg a tavalyit és jelentősen felülmúlta a várakozásokat, a nettó profit 119,4 millió líra lett.


Törökország

A török piac elsőszámú papírja, a Tupras nettó nyeresége egyharmaddal kisebb lett a tavalyinál, azonban 20 százalékkal meghaladta a várakozásokat. A negyedik negyedév itt sem lesz felhőtlen, drasztikusan csökkent a kapacitáskihasználtság, míg a finomítói árrés a tavalyi 6,37 dollárról 1,87 dollárra esett hordónként. A Tupras esetében azonban fontos megemlíteni az irdatlan cash állományt, a tíz százalék körüli osztalékhozamot, továbbá azt a tényt, hogy mind P/E, mind EV/EBITDA alapon az egyik legolcsóbb részvény. A Lukoil esetleges tulajdonszerzése továbbra is beszédtéma. A célárak a 26 lírás szintet 15-20 százalékkal haladják meg.

Románia

A román Petrom továbbra is kifejezetten kedvelt elemzői körökben, a jelentéssel sem volt gond, míg a korábban kivétel nélkül mindenki által kerülendőnek minősített Rompetrol eddig az idei év legjobban teljesítő részvénye. A nehezen megmagyarázható drágulása részben egy kivásárlási spekulációnak köszönhető, annak elmaradása esetén gyors lesz az út lefelé.

Bár szinte minden régiós olajcég a várakozásoknál jobb eredményről számolt be gyorsjelentésében, komoly felértékelődési lehetőséggel csak kevés társaság kecsegtet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!