Hova tegyük a pénzünket, ha csalódtunk a nagyokban?

A jelenlegi piaci helyzet továbbra sem kedvez a középtávú vételben gondolkodóknak, a részvények többsége ugyanis tovább folytatta az oldalazó, esetleg enyhén csökkenő tendenciáját. A blue chipek grafikonjait szemlélve egyelőre sehol sem látni csábító beszállási pontot, ám a középmezőnyben több jó vételi lehetőség is akad.
NAPI Online, 2007. október 10. szerda, 15:04
Fotó:

Rácz Balázs, a Bridge Wealth Management technikai elemzőjének segítségével áttekintjük, hogy a BÉT-en jegyzett részvények közül melyeket lehet érdemes vásárolni, és melyektől ajánlott távol maradni. A BUX mozgása mindent elmond az aktuális körülményekről, az elmúlt egy-másfél hónapos időszakot vizsgálva nem történt szignifikáns elmozdulás a börzén. A következő hetekben nagyobb valószínűséggel további oldalazásra lehet számítani a legtöbb papírnál, a kis papírok között azonban ismét találunk egy érdekességet: most a Synergon részvényeire érdemes figyelni.

Az informatikai vállalat papírjai látványos ellenálláshoz érkeztek, az 1900 forintos szint állította meg az árfolyamot, és egy ideális belépési pont kezd kirajzolódni a charton.

Pár hónappal korábban, július közepén már megérintette az említett szintet, ami ellenállásként működött, megtorpantak a papírok, és lassú süllyedésbe kezdett az árfolyam. Komolyabb zuhanás nem következett be, egy konszolidáció keretében sikerült újra erőre kapnia, majd szeptember közepén nagy lendülettel újra az ellenállás felé vette az irányt. Jelenleg már két hete tart az oldalazás az ellenállás alatt, 1800 forintnál egy lokális minimumot alakított ki, amely a sáv alja, és támaszt jelent. A grafikon jelenleg pozitív képet fest, hamarosan kitörés valószínű, ami az oldalazás előtti mozgás irányába várható, tehát felfelé mozdulhat el a papír. A forgalom elemzésekor szintén pozitív jelek fedezhetők fel: az oldalazásban csökkenő a forgalom tendenciája, míg a megelőző emelkedésben átlag feletti volt a forgalom. Pozíciókat akár most is érdemes nyitni, óvatosabb spekulánsoknak azonban csak átlag feletti forgalmú kitörés esetén ajánlott vételben gondolkodniuk. A veszteséglimitáló stop-loss megbízásról ezúttal sem érdemes megfeledkezni, behalt kitörés esetén ugyanis nagyobb mértékű zuhanás valószínű. A stop-losst kicsivel a lokális minimum alá javasolt elhelyezni, ez jelenleg valamivel az 1800 forintos szint alatt található.

A Rába piacán már kevésbé kedvező helyzet: a szeptemberi kitörés behalt, és napok óta a 2500 forintos támaszon táncol a papír, amiből tegnap látványosan letört. Újabb vételeket jelenleg már nem érdemes nyitni, főként a meglévő pozíciók zárásával tanácsos foglalkozni, ugyanis nem valószínű a trend újbóli talpra állása az elkövetkező hetekben. Rövid távra stop-loss szint a 2300 forintos támasz környékén található.

Hasonló helyzetben van a Pannonplast is: erőteljes korrekció indult a piacán, aminek egyelőre nem látszik a vége, így a pozíciók csökkentése, illetve a stop-loss megbízás feljebb húzása javasolt.

A blue chipek piacán a nagyobbik gyógyszergyártó, a Richter árfolyama mutatott pozitív életjeleket: sikerült a napokban felfelé kitörnie. Tartós emelkedés kialakulásához azonban nagyobb lendületre lenne szükség, ugyanis számos ellenállás felfelé húzódik. Vételeket szűk stop-loss árfolyammal csak rövid távra érdemes nyitni, tartósabb pozitív mozgás, illetve trendforduló a 40 250 forintos ellenállás szignifikáns áttörése esetén valószínű.

Nagyon látványos beszűkülés figyelhető meg az OTP piacán: közel két hete a 9300-9600 forint közötti sávban oldalaz a papír, és hamarosan nagyobb elmozdulás valószínűsíthető. A formációból történő kitörés esetén - amint a papír átlag feletti forgalommal áttöri a 9600 forintos ellenállást - vételi pozíció nyitása javasolt, 9300 forint alatti stop árfolyammal.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK