Hova tűnt 750 milliárd "forró forint"?

A jegybank valószínűleg megállapodott a nagybefektetőkkel: kisebb veszteséggel, de elhagyják a piacot, s így sikerült több száz milliárd forint forró tőkét eltüntetni a rendszerből - írja a Magyar Hírlap.
NAPI Online, 2003. február 27. csütörtök, 08:50
Fotó:

Csaknem 3 milliárd euróval, azaz 750 milliárd forinttal csökkent néhány nap alatt az MNB devizatartaléka. Járai Zsigmond jegybankelnök február 20-án arról beszélt, hogy a külföldi befektetők által megvásárolt több száz milliárd forint jelentős része még a magyar bankrendszerben kering, 24-én viszont már azt mondta, hogy ez a tőke jórészt elhagyta az országot - írja a Magyar Hírlap.
A devizatartalék radikális csökkenését az MNB vezetése többek közt a hazai exportáló cégek bevásárlásával magyarázta, ezt a megoldást azonban szakértők valószínűtlennek tartják, szerintük inkább arról lehet szó, hogy a jegybank megállapodott a nagybefektetőkkel: kisebb veszteséggel, de elhagyják a piacot. A Magyar Hírlap úgy tudja, az ING, a JP Morgan és a Deutsche Bank jöhetett szóba, ők játszották ugyanis a főszerepet a forint elleni támadásban. Ezzel a megoldással az MNB viszonylag szerény nyereséggel szállt ki ugyan a spekulációs ügyből, de gyorsan megszabadult magyar piacon keringő forintmilliárdok sterilizálásának, azaz lekötésének kamatköltségétől.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK