BUX
40021

Hová tűnt a magyar állampapírok titokzatos vásárlója? Éves csúcson a CDS!

A háromhónapos dkj-k aukciójához hasonlatos érdektelenség kísérte az öt- és a tízéves papírok csütörtöki értékesítését, miközben a hároméves papírok iránt erős kereslet mutatkozott.

NAPI, 2011. augusztus 25. csütörtök, 12:07

Csütörtökön tartotta az ÁKK a három-, az öt- és a tízéves államkötvények aukcióját. A rövidebb instrumentumok iránt erős kereslet mutatkozott, a meghirdetett 15 milliárdos mennyiség közel négyszeres lefedettség mellett kelt el, az ajánlatokból az államadósság-kezelő 22,5 milliárdnyit fogadott el. A hozamok szűk sávban szóródtak, a 6,23 százalékos átlag a szerdai másodpiaci benchmarktól 1 bázisponttal marad el.

Jóval gyengébb volt az érdeklődés az öt- és a tízéves instrumentumok iránt olyannyira, hogy az utóbbiak esetében a meghirdetettet alulmúló ajánlattömeg láttán az ÁKK csökkentette is a mennyiséget.

FutamidőMeghírdetett (m Ft)Benyújtott (m Ft)Elfogadott (m Ft)Átlag Hozam (%)Vált. a benchmarkhozY315 00057 703,5622 500,006,23-1Y520 00027 330,0019 999,986,95-8

A bankközi devizapiac nem reagált érdemben az aukció eredményére, röviddel dél előtt az euró/forint 271,80-on állt, a piacok kivárnak Fed-vezér pénteki beszéde előtt - kommentálta az eseményeket Karsai Péter, a Commerzbank üzletkötője.

A hároméves papír értékesítése egyszereplős volt, az ötéves instrumentumok aukciója vártnál valamivel gyengébb volt, főleg úgy, hogy a háromévesből az ötéves javára csoportosított át az ÁKK egy ötmilliárdos mennyiséget - mondta Bokor Mihály, az ING Bank szakártője. Hozzátette: úgy tűnik, a tízéves kötvény kikerült a fókuszból, ám az még nem látszik, hogy ennek hátterében mi állhat. Az biztos, hogy a belföldi kereslet továbbra sem erősödött meg. Az ötéves CDS-felár ugynakkor éves csúcsra, 430 bázispontra emelkedett, ami nem látszik az állampapírok és a forint piacán. Mindennek azért lehet örülni, mert az idén már nincs finanszírozási szükséglet külföldi devizában - mondta a szakértő.