Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Ahogy mondani szokták, ami az első félévben trend, az a másodikban már nem az. A régi igazságnak az első félévben igencsak jól teljesítő fejlett részvénypiacokon lehet alapja − vélekedett Móró Tamás, a Concorde részvénystratégája. A részvényeknek az emelkedő hozamkörnyezet nem szokott jót tenni és a befektetők által figyelt két legfontosabb sztori, a Fed visszavonulása és a kínai növekedés lassulása közül egyik sem támogatja a részvénypiaci rally folytatódását. Ezért a következő két-három hónap volatilis lehet a fejlett részvénypiacokon. Tradelni lehet, de trendszerű emelkedést nem várok, inkább kisebb csökkenés jöhet − fogalmazott.

A már eddig is gyengén teljesítő fejlődő részvénypiacokon viszont egyelőre nem látszik a trendforduló, így maradhat az alulteljesítés, annak ellenére, hogy már most is brutálisan szét van ütve. Ennek főleg növekedési okai vannak, pontosabban az, hogy a növekedési várakozásoktól messze elmaradnak a nagyobb fejlődő országok, különösen a BRIC (Brazília, Oroszország, India, Kína). A leglesújtóbb a brazil helyzet, itt már egyenesen attól tartanak, hogy recesszióba csúszik az ország, de India is elég gyenge. A négy BRIC ország közül háromban most 0−2 százalékos GDP-növekedés látszik év/év alapon, Kínában ugyan még 7 százalék feletti a várakozás, de ennek realitását kezdik megkérdőjelezni a piaci szereplők. Akkor állhat meg a pénz kiáramlása a feltörekvő piaci alapokból, ha növekedésre utaló adatok érkeznének, például jó PMI-adatok képében. Ilyen szempontból fontosak lesznek a július közepén és végén érkező kínai makroadatok.

A Fedre és Kínára kell figyelni

Móró szerint tévedés azt gondolni, hogy a portugál kormányválság okozta a tegnapi esést, a rossz kínai adatok és a fejlődő piaci tőkekivonás borzolja a befektetők idegeit. A szakértő egyébként sem számít újabb Európából érkező sokkra, a következő hónapokban sokkal inkább a Fedre és Kínára kell figyelni. Harcsa Norbert, az Ipopema elemzője szerint eddig is érdemes volt az amerikai gazdaság és részvénypiac erejében bízni és a következő hónapokban is ez lehet a jó stratégia. Maga a piac most kicsit gyengébbnek tűnik − ha az S&P−500 nem tud visszamenni 50 napos mozgóátlaga fölé, az nem túl jó jel. Az EU-val kapcsolatban azonban fundamentálisan nehéz optimistának lenni, és ezen nem tud segíteni a pénzpumpa sem: az autóértékesítésektől a munkanélküliségig csak a gyengeség látszik, így továbbra is az USA-piacok felülteljesítése várható.

Az egyik legerősebb jelenleg zajló befektetési sztori a Brent és a WTI olajtípusok közötti különbség eltűnése. Tegnap négy dollárra szűkült a spread. Móró Tamás úgy véli, ennek oka, hogy a közel-keleti szállítási útvonalak által érintett Brent olaj elég gyenge, sokkal inkább a WTI van kitörésgyanús helyzetben, amit az amerikai szállítási kapacitások bővítése idézett elő, illetve piaci oldalról a Brent/WTI szűkülésére kiépített arbitrázsügyletek. Az olaj az áruféleségek között a legstabilabb, a szakértő szerint azonban innen már nem kellene tovább emelkedni, a kereslet és a kínálat egyensúlyban van.

Az arany kissé túladottá vált 1200 dollár környékén, ám hosszabb távon továbbra is lefelé van az irány, 1300 körül ismét shortolni kell − fogalmazott Móró.

Kiváló munkát végzett az Egis - más nincs

A hazai részvénypiacon továbbra is az Egis lehet a favorit Harcsa Norbert szerint, bár ehhez fontos lenne, hogy tartsa a 22 ezer forint feletti szintet. A társaság vezetése kiváló munkát végzett, volt sztori, kimentek a befektetőkhöz és meggyőzőek voltak − utalt a jelenleg is zajló külföldi befektetői körútra. A közelmúlt emelkedésével az Egis piaci kapitalizációja 750 millió dollár fölé emelkedett, ami azért érdekes, mert ha eléri az egymilliárd dollárt, azzal fölkerülne a papír az igazán nagy amerikai alapok radarjára. Így az a furcsa helyzet állt elő, hogy ha még húsz százalékot emelkedne a részvény, akkor kellene igazán vásárolni − tette hozzá. A Concorde stratégája viszont az elmúlt időszakban gyengélkedő Richtert favorizálja, itt később sztori lehet az MSCI-indexbe való visszakerülés is, bár ezzel még hiba lenne kész tényként számolni. Az Egis viszont Móró szerint sokat emelkedett az utóbbi időben, itt már nem olyan vonzó.

A többi magyar részvényről a jelenlegi árszinten nincsenek pozitív véleménnyel a szakértők. Magyarországon jobb kötvényesnek lenni, mint részvényesnek − fogalmazott Móró. A Mol és az OTP se nem izgalmas, se nem olcsó, az OTP 4000 forint felé közelítve lenne vonzó, a Mol pedig 16 ezer alatt. A Magyar Telekomot szerettük, de most úgy látjuk, hogy csak 30 forint lesz az osztalék, és a kockázatok továbbra is magasak − mondta a Concorde munkatársa. A hozam így is 9 százalék lenne, de ezt egy hároméves OTP-kötvény lefedezve sokkal kisebb kockázattal felül tudja múlni, vagyis van vonzóbb alternatíva.

Harcsa szerint a Richter érdektelenné vált, amióta kikerült az MSCI-indexből, semmire nem reagál, így sávozhat 30 ezer és 36-37 ezer között. Az indexbe való visszakerülés pedig egyelőre csak spekuláció.

A Molnál nagy a további adóztatás veszélye, és nem is túl népszerű jelenleg, ami abból is látszik, hogy a Dana Gas bejelentésére, miszerint jelentős gáztalálata volt Egyiptomban, nem reagált semmit az árfolyam. Ráadásul az Ural olajban szűkült a kínálati oldal, ami miatt a korábbi pozitív Brent/Ural különbözet nulla közelébe esett, ami negatív a vállalat szempontjából. A Mol 2019-ben lejáró dollárkötvénye viszont vonzó lehet 6 százalék feletti hozammal.

A Telekomról nehéz jót mondani, nehéz helyzetben van a cég, a szentiment viszont kezdi elérni a mélypontot és 300 forint alatt biztosan megjelennek a felvásárlási találgatások, ami korlátossá teheti az esést.

Mi lesz a forinttal?

A forintot védi a még mindig jelentős hozamfelár, ha viszont 292−293 alá nem tudunk bemenni, akkor gyengülési hullám jöhet és könnyen 300−305 forintig ugorhat az árfolyam − vélekedett az Ipopema elemzője. A Concorde euró/forint célára 285, ami egy optimista nemzetközi hangulatban elérhető lenne. Jelenleg a sávkereskedés a valószínűbb, amibe belefér újra a 300-as árfolyam még a nyáron. Leginkább a fejlődő piaci tőkeáramlástól függ az árfolyam, ha fokozódik az eladási hullám, akkor kilenghet a forint is akár 300 fölé. Ennek ellenére relatíve erős marad Móró Tamás szerint, ami az ország pozitívabb megítélésének és a kedvező devizaegyenlegnek köszönhető. Miközben ugyanis a legtöbb fejlődőnél romlik a növekedési kép, itthon javul, így nem lógunk ki annyira a sorból, sőt itt inkább pozitív lesz a változás.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!