A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Áprilisra megfordult a trend a nemzetközi kötvénypiacokon, amire csak ráerősített a Bank of Japan élénkítési programja. Valójában a romló amerikai kilátások miatt kezdtek esni a hosszú oldali hozamok, ami a feltörekvő térség legtöbb országában már historikus szinteket érint. Magyarországon még maradt tere a hozamesésnek, amire most rásegíthetnek a vártnál kedvezőbb hazai pénzügyi fundamentumok.

A legfrissebb, áprilisi adatok alapján úgy tűnik, már nem csökken a külföldiek kezében lévő forintállamkötvények állománya − mondta Németh Dávid, az ING makroelemzője. Németh Dávid szerint attól nem kellett tartani, hogy a külföldiek trendszerűen elhagynák a kötvénypiacunkat, sőt most az ázsiai befektetők felől jövő tőke is érezhető mozgásokat idéz elő a régiós kötvénypiacokon. Ennek köszönhető, hogy a forintszegmensben − az árfolyamkockázat nélkül számolva − helyenként kedvezőbb hozamkörnyezet alakult ki, mint a devizakötvények esetében.

Az ÁKK ezt valószínűleg kihasználja, ezért az elemző arra számít, hogy növelni fogják a forintkibocsátásokat, hogy forintban halmozzák fel a pénzügyi tartalékokat, amit aztán fel lehet majd használni a devizalejáratok törlesztésére. Németh Dávid ezért idén már nem számít újabb devizakötvény-kibocsátásra, mint mondja, a februári 3 milliárd dolláros kibocsátásra is azért volt szükség, mert idén − és egyébként jövőre is − jelentős devizaadósság fut ki, ráadásul az első negyedévi lejárat nagyon koncentrált volt.

Az adósságkezelő stratégiája viszont továbbra is az, hogy a belföldi megtakarítók felé nyisson, és hogy stabil forint-hozamkörnyezet mellett mérsékelje a jelenleg az adósság 40 százalékát kitevő devizarészt. További cél a rezidensek kezében lévő állomány lejárati struktúrájának meghosszabbítása, de itt is látszanak a határok, hiszen bizonytalan jövedelmi helyzetben a lakosság jellemzően rövid futamidőre mer beszállni. Teljesen persze nem lehet kiváltani a devizát − mondja Németh  −, hiszen azon belül van 30 éves futamidejű adósság is, de pár éven belül reális cél lehet, hogy az adósságszerkezeten belül ismét 30 százalék alá csökkenjen a devizarész.

Ennek a stabil hozamkörnyezet is feltétele, amire az ING szakembere szerint most lehet alapozni, hiszen a Bank of Japan élénkítésére minden szegmensben, a fejlett piacokon is lefelé tartanak a hozamok. Ráadásul az MNB által a múlt héten bejelentett növekedési hitelprogram kedvező fogadtatásának köszönhetően ismét a historikus átlagok közelébe szűkülhet a hozamspread. Rövid távon Németh Dávid még lát esélyt 30−50 bázispontos hozamesésre, de mint mondja, hosszabb távon maradtak kockázatok: idehaza az MNB-program megvalósulása körül, nemzetközi fronton pedig bármi jöhet. Például egy szlovén lavina a magyar piacra is bizonyosan átcsúszna.

Bár szembetűnő volt, mekkora mértékben esett vissza a külföldiek kezében lévő forintállamkötvény-állomány az év elején, a visszaesés teljes mértékben párhuzamba állítható a nemzetközi trendekkel, hisz globálisan is azt láthattuk, hogy az év elején mérséklődött a feltörekvő piacokra áramló tőke − mondja Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfóliómenedzsere. Márciusban viszont megfordult a trend, és kialakult egy kisebb rally a feltörekvő térség irányába, amit két globális esemény hajt. Amerikában megtört a hosszú oldali hozamok emelkedése, amelyek egyébként július óta − a javuló gazdasági kilátások miatt − a historikus mélyből először ismét 2 százalék fölé kúsztak, majd a márciustól beinduló automatikus költségvetési egyensúlyjavító program hatására összezuhantak.

A fejlett piaci hozamok alakulását tekintve a kérdés Bebesy szerint, hogy a megszorításoknak Amerikában mennyire lesz tartós a hatásuk a növekedési pályára, hisz a piacon sokan számítanak arra, hogy a negyedik negyedévtől ismét javulni fognak a reálgazdasági kilátások. Bebesy szerint a mostani esés is inkább annak szólt, hogy az év elején még mindenki javuló kilátásokra és magasabb hozamokra számított, de ahogy a makrohírek − legutóbb a munkaerőpiac felől − erre rácáfoltak, számos kötvénypiaci pozíció kerülhetett zárásra.

Ennek hatásaként egyébként a feltörekvő térségben a legtöbb helyen historikusan alacsony szintekre kerültek a hozamok, így a magyar 10 évesnek is lehet még tere a további esésre, amely 2005-ben vette fel 5,3 százalékon a legalacsonyabb értéket. Persze a magyar fundamentumok is meghatározóak lesznek, de ebből a szempontból is van még tér a csökkenésre, hiszen a költségvetés most erős képet mutat, és még az is lehet, hogy sikerül kikerülni a túlzottdeficit-eljárásból. Míg a határidős kamatpiacon egyre meredekebb kamatsüllyedést áraznak, a 12 hónapos forward jegyzések már 3,5 százalékos alaprátát jeleznek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!