Hozta az erős negyedévet a Nyomda

Az Állami Nyomda 493 millió forintos nettó eredményt könyvelhetett el az év első kilenc hónapjában, amiből csak a harmadik negyedévben 330 millió forintot realizáltak. Így - ahogyan a társaság előre jelezte - az első félév gyengébb teljesítése után már erősebb negyedév jött.
NAPI, 2010. november 11. csütörtök, 17:43
Fotó:

Zsámboki Gábor, az Állami Nyomda vezérigazgatója a csütörtök este közzétett gyorsjelentésben le is szögezte: megítélésük szerint igen erős negyedévet zártak, amely hozzájárult az első három negyedéves halmozott pénzügyi mutatószámok javulásához.
A cégcsoport nettó árbevétele 12,6 milliárd forint volt kilenc hónap alatt ami 30 százalékkal haladja meg az előző év hasonló időszakának forgalmát. Az első hat hónapban 7,9 milliárd forint volt a forgalom.

A jelentős javulás így annak volt köszönhető, hogy a stratégiai termékszegmensekben az árbevétel jelentősen bővült. Az export árbevétel 2010. első három negyedévben meghaladta a 2 milliárd forintot, ami így 31 százalékkal volt magasabb az előző év hasonló időszakához képest.

A konszolidált üzemi eredmény 699 millió forint lett, ez 21 százalékkal kevesebb, mint a bázis időszakban. Az EBITDA az üzemi eredmény és az értékcsökkenés változása következtében 1,2 milliárd forint volt, ez 14 százalékos csökkenést jelent. Az árbevétel arányos EBITDA így 9,6 százalékos hányadnak felel meg.

A visszaesés egyik legfőbb oka az, hogy struktúraváltás miatt a biztonsági és kártya termékek üzemi eredmény termelő képessége átmenetileg a vállalati átlag alatt voltak, ugyanakkor a jelentés azt is leszögezi, hogy e termékek értékesítése a jövőben kiegyensúlyozottabb lesz. A kamat, adózás és kisebbségi részesedés figyelembe vétele után a konszolidált mérleg szerinti eredmény még mindig 30 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbi adatnál.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK