A hrivnya új árfolyamát 36,5686 dolláron állapították meg, vagyis leértékelték a korábbi 29,25-ös szintről, amelyet az elértéktelenedés miatt vezettek be az orosz-ukrán háború miatt. Az elmúlt öt hónapban változatlan volt az ukrán fizetőeszköz árfolyama – számolt be a Bloomberg.

Az Ukrán Nemzeti Bank továbbra is korlátozza a hrivnya kereskedését, amelyet a februári orosz támadás után függesztett fel. Érvényben maradnak a tőkekontrollra kivetett korlátozások is. A jegybank célja, hogy segítse a kijevi kormányt a létfontosságú áruk behozatalában és az inflációs spirál megfékezésében.

A hrivnya életben tartása megviselte Ukrajna devizatartalékait, mivel a háború miatt az ország külföldi bevételei megcsappantak. Az exportőrök vonakodtak átváltani a beáramló valutát a hivatalos árfolyamon, amely nem vette figyelembe a csaknem fél éve tartó gazdasági összeomlást.

A hrivnya árfolyamát a mesterséges szintek miatt nem érdemes a forinttal összehasonlítani. A magyar fizetőeszközt a piac árazza, csütörtökön ráadásul a forint erősen gyengült is azután, hogy a Magyar Nemzeti Bank nem emelt kamatot az egyhetes betéti tenderen. A Stooq.com adatai szerint 11:20-kor 402,1 forint volt egy euró.

Pusztuló ukrán gazdaság, államcsőd nélkül

A kijevi kormány a jövő hónap közepéig szeretne megállapodni a kötvénytulajdonosokkal, hogy két évre fagyasszák be a fizetési kötelezettségeiket mind a tőke, mind a hozamok esetében. Cserébe egy úgynevezett GDP-garanciás kamatmódosítását javasolnak. A kormány szerdán nyújtotta be a 22,8 milliárd dolláros államadósság átütemezésére vonatkozó hivatalos kérelmet a hitelezőknek.

Pozitív Ukrajna számára, amelynek a háború sújtotta gazdasága idén harmadával zsugorodik, hogy a Párizsi Klub kormányainak egy csoportja megállapodott abban, hogy 2023 végéig nem fogják követelni az ország adósságkifizetéseit. A tagok sürgették a többi hitelezőt, hogy ugyanezt tegyék. Az államadósság meglévő kötvényeinek árfolyama felfelé tart még úgyis, hogy szűrték belőle a hrivnya elértéktelenedését.

Az ukrán pénzügyminisztérium azt állítja: pozitív visszajelzéseket kapott a legnagyobb adósságtulajdonosok egy kiválasztott csoportjától, köztük a BlackRocktól. és a Fidelity Internationaltől, valamint az Amia Capitaland Gemsstocktől – áll a közleményben a Bloomberg szerint.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!