Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) 0,32 százalékkal, 549,65 pontra, tízéves csúcsra emelkedett - írja az MTI.

Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 0,96 százalékkal, 21 155,18 pontra, 21 éves csúcsra, a szélesebb körű Topix-index pedig 0,50 százalékkal, 1708,62 pontra nőtt pénteken. A Nikkei záróértéke 1996 szeptembere, a Topixé pedig 2007 júliusa óta nem volt ilyen magas. (Eséssel zárt New York.)

Kapcsolódó

A nap nyertesei a kiskereskedelmi, a légi közlekedési és a gumigyártó vállalatok voltak. A hamisítási botrányba keveredett Kobe Steel fémipari konszern árfolyama viszont tovább zuhant, ezúttal 8,73 százalékkal, 805,5 jenre. Egy hét alatt piaci tőkeértékének 42 százalékát veszítette el a vállalat, amelyről kiderült, hogy valótlan minőségi bizonyítvánnyal rendelkező termékeket (vas, alumínium és réz) szállított tíz éven keresztül mintegy kétszáz cégnek.

Az irányadó ausztráliai index, az S&P/ASX 200 0,34 százalékos pluszban, 5814,15 ponton fejezte be a kereskedést. A dél-koreai Kospi viszont lefordult történelmi rekordjáról és 0,05 százalékos veszteségben, 2473,62 ponton zárt.

Szöulban vegyesen teljesítettek a technológiai cégek, miután a Samsung-csoport zászlóshajója, az elektronikai cikkeket, köztük az okostelefonokat gyártó Samsung Electronics jelezte, hogy rekord üzemi eredményt vár a harmadik negyedévről, de lemond posztjáról vezérigazgatója és egyben alelnöke, Kvon Oh Hjun. Utóbbi hír azért is nyugtalanító, mert a lemondással tovább mélyül a vezetői válság. A Samsung-birodalmat korábban ténylegesen irányító alelnök és egyben örökös Li Dzse Jongot augusztusban ötéves börtönre ítélték a volt államfőhöz köthető korrupciós botrányhoz kapcsolódó perben.

Emelkedéssel zártak a kínai tőzsdeindexek, amelyek június óta a legjobb hetet tudhatják maguk mögött. Ezt nagyban segítette, hogy a központi bank jelezte, jövőre csökkenti egyes, a kisvállalkozásokat és az agrárszektort finanszírozó bankok kötelező tartalékrátáját. Az elemzők többsége arra számít, hogy az október 18-án kezdődő kongresszus végéig fennmarad a piaci stabilitás, de ha véget vetnek a masszív részvényeladásokat fékező politikának, elképzelhető, hogy egy erősebb eladási hullám láncreakciót vált ki és vad piaci kilengésekhez vezet.

A sanghaji tőzsde fő mutatója, a Shanghai Composite (SSEC) 0,13 százalékkal, 3390,52 pontra, a sencseni börze fő mutatója, a Shenzhen Component Index 0,81 százalékkal, 11 399,09 pontra, a Sanghajban és Sencsenben jegyzett 300 legnagyobb társaság CSI-300-as indexe 0,21 százalékkal, 3921,00 pontra, a fejlett technológiai vállalatok részvényeit követő ChiNext-index pedig 1,37 százalékkal, 1926,07 pontra emelkedett.

Hongkongban az irányadó mutató, a Hang Seng 0,07 százalékos pluszban, 28 478,50 ponton zárt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!