A jelentés felidézi: 2018. január 1-jei hatállyal bejegyezték a társaság szit státusát, ennek előírásai szerint a korábban alkalmazott gyakorlattól eltérően nem az ingatlanok értékcsökkenéssel csökkentett bekerülési értéke alapján mutatják be a nemzetközi számviteli elvek (IFRS) szerinti konszolidált mérleg- és eredménykimutatást, hanem független értékbecslő által negyedévente megállapított aktualizált valós érték szerint.

A társaság közölte azt is, hogy az igazgatótanács mintegy 4 millió euró, törzsrészvényenként hozzávetőleg 40 eurócentnek megfelelő osztalék kifizetésére tervez javaslatot tenni a közgyűlés felé.

A beszámoló szerinti tavalyi nettó eredmény 10,631 millió euróval magasabb a pro forma eredménynél, a befektetési célú ingatlanok el nem számolt értékcsökkenése 5,773 millió euróval, míg a valós érték változásuk 4,858 millió euróval növelte az eredményt. A valós érték növekedést a déli területen megvalósult új fejlesztések átadása, és új bérleti szerződések megkötése eredményezte. 2017 hasonló időszakában a beszámoló szerinti eredmény 22,203 millió euróval magasabb a pro forma eredménynél.

A társaság tulajdonában álló teljes ingatlanállomány valós értékét az Eston International Zrt. mint független értékbecslő 2018 negyedik negyedévének végén 265 millió euróra értékelte a 2018 harmadik negyedév végi 262 millió euróhoz képest. Az ingatlanok valós érték növekedésének megfelelően 2018 végén a valós nettó eszközérték 191 millió euró, közel 4 millió euróval magasabb az előző negyedév véginél.

Tavaly az előző évhez viszonyítva a bérleti díjbevétel 1,8 millió euróval lett magasabb, meghaladta a 12,4 millió eurót, emellett az egyéb árbevétel között elszámolt egyszeri mérnöki szolgáltatás bevétele is növelte az eredményt.

A Graphisoft az újonnan kötött bérleti és egyéb szerződések alapján az utolsó előrejelzéséhez képest a 2019-re várható bérleti díjbevételt és az egyéb bevételt 100-100 ezer euróval megemelte, ezáltal az idénre várható pro forma eredményt 4,7 millió euróra módosította. A 2019. évi várható bérleti díjbevétel 14 millió euró. Az idei nettó nyereség várhatóan közel 6 százalékkal haladja majd meg a tárgyidőszaki eredményt.

A Graphisoft Park részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek. A szerdai kereskedést 3470 forinton zárta a papír, az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyama 3690, a legalacsonyabb 3180 forint volt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!