A befektetők örömmel fogadták, hogy Steven Mnuchin pénzügyminiszter szerint az Egyesült Államok és Kína közel van egy kereskedelmi megállapodás megkötéséhez. "Az út 90 százalékát megtettük" - mondta Mnuchin a CNBC-nek. A piaci szereplőknek továbbra is vannak kételyeik, de felülkerekedni látszik az optimizmus, amit mutat, hogy a Kínába exportáló cégek árfolyama felugrott, az élen a Micron Technology Inc chipgyártóval, amelynek részvénye 7,8 százalékkal drágult a nyitás előtti kereskedelemben.

A vezető amerikai indexek közel egy százalékkal estek kedden, miután Jerome Powell, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke visszautasította, hogy Trump elnök nyomást gyakoroljon rá a kamatleszállítás érdekében. Ettől függetlenül a kereskedők szinte egységesen számítanak a júliusi kamatcsökkentésre, 25 százalékuk 50 bázispontos csökkentést sem zár ki.

A 30 vezető iparvállalat Dow Jones (DJIA) indexe 0,34 százalékkal, az S&P 500 0,45 százalékkal, a technológiai részvények Nasdaq Composite indexe pedig 0,95 százalékkal emelkedett a nyitást követő percekben.

Kedden estek a New York-i főbb tőzsdeindexek. A DJIA 0,67 százalékkal, az S&P 500 0,95 százalékkal, a Nasdaq pedig 1,51 százalékkal csökkent.

Az olaj ára ismét felfelé indult néhány keleti parti olajfinomító ideiglenes leállítása és a Philadelphia Energy Solutions súlyos tűzkárt szenvedett finomítójának várhatóan végleges bezárása következtében. Ennek árfelhajtó hatását tetézte, hogy a június 21-ével végződött héten az amerikai olajkészletek az elemzők által várt 2,5 millió hordó helyett 7,5 millió hordóval 474,5 millió hordóra estek.

Délutánig a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordónkénti (159 liter) ára 1,08 dollárral 58,91 dollárra ment föl. A globális referencia minőség, az északi-tengeri Brent típus jegyzése szeptemberi határidőre 84 centtel 65,89 dollárra emelkedett.

A dollár árnyalatnyit erősödött. Az euró kora délután 1,1358 dollár körül forgott a reggeli 1,1364 dollárral szemben.

Az arany ára csökkent, miután Powell Fed-elnök eloszlatta azokat a várakozásokat, hogy a bank - engedve Trump elnök sürgetésének - nagyszabású kamatleszállításra készül. A fém unciáját (31,104 gramm) kora délután 1411,50 dolláron jegyezték az azonnali piacon, 0,8 százalékkal alacsonyabban, mint előző este. Az amerikai határidős jegyzés 0,3 százalékkal 1414,10 dollárra ment le.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!