Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az összesen 941 milliárd dollárt kezelő kínai állami befektetési alap (China Investment Corp., CIC) a Bloomberg információi szerint arra készül, hogy engedélyt kérjen hazai részvények és kötvények vásárlására is.

A 2007-ben felállított befektetési társaság feladta eredetileg az volt, hogy a hatalmas, 3400 milliárd dollárnyira rúgó kínai devizatartalékok egy részéből külföldi befektetéseken keresztül értelmezhető hozamot termeljen a kínai államnak, s a tartalékokat így diverzifikálja is.

Az is lehet, hogy már vettek

Az alap vezetői ugyanakkor a hírügynökség szerint tavaly már panaszkodtak arra, hogy hozamuk nem tud megfelelően versenyezni a többi globális befektetési alappal, mivel az MSCI tavalyi döntésével már a kínai részvényeket is szerepelteti feltörekvő piaci indexcsaládjának kosarában.

Értelemszerűen ha nem vehetnek kínai részvényeket, akkor a hozamuk is más lesz, mint az ilyen papírokat vásárló befektetőké. Ráadásul tovább bonyolítja a helyzetet, hogy az alap a külföldön kezelt vagyon mintegy kétharmadát kiszervezve kezelteti, és a megbízott vagyonkezelők az MSCI döntése után már lehet, hogy közvetve vásároltak kínai részvényeket.

Az alap pénzei egy részének hazacsoportosítására lehet, hogy most jött el a kiváló alkalom. A Fed kamatemelései és az Egyesült Államok és Kína között egyre feszültebb viszony, a kereskedelmi háború lépései miatt idén mélyrepülésben van a kínai tőzsde és a jüan árfolyama. A Shanghai Composite Index január végi csúcsa óta közel 25 százalékot esett és sokéves mélypontja közelében tartózkodik.

A kínai, belföldi tőzsdéken forgó részvények és a külföldi tőzsdéken bevezetett kínai részvények árazása között a szakadék négyéves csúcsára emelkedett. A Shanghai Composite átlagos P/E hányadosa jelenleg mindössze 14, miközben ugyanez a mutató az S&P 500-as indexnél 21. Fan Hua, az alap eszközallokációért felelős igazgatója múlt hónapban egy konferencián kifejtette, szerinte most nagyon jó lehetőségeket lehetne találni a kínai tőzsdéken és a jüanban denominált kötvények piacán, s ezért jó lenne, ha be tudnának ott fektetni.

Shanghai Composite
Kép: www.stooq.com

A kínai piacot szerinte allokációs szempontból az is vonzóvá teheti, a kedvező vállalati értékeltségek mellett, hogy nagy a belföldi magánbefektetők részesdése a részvényforgalomból. Így kevésbé függ a piac és a részvények teljesítménye a többi tőzsde mozgásaitól, kevéssé korrelál a nagy nemzetközi piacokkal. Az értékeltséggel kapcsolatban hozzátette, hogy sok kínai cég annak ellenére még mindig nagyon robusztus profitnövekedést tud elérni, hogy a gazdaság lassul.

A fotó forrása: Pexels.com/Ayala.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!