Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Jelentős részvénycsomagoktól váltak meg a neves internetes társaságok bennfentesei nem sokkal a szektor részvényeit sújtó lejtmenet megindulása előtt. Az eladások jelentős nyugtalanságot kelthettek a befektetők körében, sokan ugyanis úgy értékelték az eladásokat, hogy a cégek bennfentesei már nem bíznak abban, hogy a részvények a 2013-as év nagy emelkedése után tovább tudnának drágulni.

A legnagyobb aggodalmat az alapítók és a még privát, nyilvános részvénykibocsátás előtt álló cégek tulajdonosainak eladásai okozhatták befektetők elmondása szerint. Ha a nyilvánossá válás előtt történnek az eladások, az mindig rossz jel - mondta a lapnak Sebastian Thomas, az Allianz Global Investors portfólió menedzsere. Ha valaki bízik a cége üzleti modelljében, akkor miért nem várja meg annak nyilvános kibocsátását, ott elvileg magasabb árat lehet elérni - tette fel a kérdést a szakértő.

A lap szerint a még 2012-ben nyilvános kibocsátást végrehajtó Workday, ServiceNow és Spunk nevű cégek bennfenteseinek eladási tilalmi periódusa az elmúlt egy évben járt le, ők összesen 750 millió dollár értékben adtak el cégeik részvényeiből. Jól tették, hiszen szektoruk részvényei mintegy 30-45 százalékot estek az elmúlt hat hét folyamán.

Persze az eladások sokszor nem érhették váratlanul a befektetőket, mivel azok többsége egy jó előre maghatározott menetrend szerint történt. Az előre meghatározott ütemű bennfentes eladásokat általában azért alkalmazzák a cégek, hogy megelőzhessék azt, hogy a bennfentesek egyszerre borítsanak hatalmas mennyiségű részvényt a piacra. Így az eladó bennfenteseknek sokszor nincs is igazán döntési lehetőségük arról, hogy az eladások mikor történjenek. Az FT szerint egyébként az elmúlt egy évben akkorát emelkedtek a technológiai részvények, hogy még az elmúlt hetek áresése után is az átlagos bennfentes drágábban tud eladni, mint a tavalyi év átlaga.

A legnagyobb eladók között megtalálható volt Jeff Bezos, az Amazon vezérigazgatója. Februárban összesen 351 millió dollár értékben adott el Amazon részvényeket, ezzel eladásainak értéke féléves időtávon már elérte az egymilliárd dollárt. Bezos utolsó eladása óta az Amazon részvényeinek árfolyama 11 százalékkal csökkent, úgy, hogy a vezérigazgató már eleve 14 százalékkal a januárban beállított árfolyamcsúcs alatt kezdett el értékesíteni.

Nagy eladó volt a piacon Sheryl Sandberg is, a Facebook vezérigazgató helyettese is. A cég két évvel ezelőtti tőzsdére lépése óta részvénycsomagjának már felét értékesítette. Azonban ő is egy előre meghatározott menetrend szerint tette ezt, így voltak olyan részvények, amelyeket mindössze 21,08 dolláros árfolyamon értékesítette, jóval a jelenlegi 58 dolláros árszint alatt.

A bennfentesek eladási kedvének növekedését jelzi az is, hogy tavaly már a zártkörű technológiai cégek tőkeemelései során 11 százalék volt az olyan tranzakciók aránya, amikor a korábbi tulajdonosok is eladtak részvényeikből, ez egy évvel korábban még csak az esetek 6 százalékában fordult elő - írja a lap.

A Szilícium-völgy régi mondása szerint az alapítóknak nem illik eladniuk mindaddig, amíg a befektetőik pénzhez nem jutnak a cégből - mondta a lapnak egy szakértő. A kockázati tőke társaságok közötti verseny azonban a legjobb jövővel kecsegtető cégekbe való beszállás lehetőségéért megváltoztatta a helyzetet.

Ha viszont az alapítók még a nyilvános kibocsátás előtt megpróbálnak pénzt kivenni a cégből, az mindenképpen figyelmeztető jelzés a befektetők számára - mondta Thomas. Ilyenkor alaposan el kell gondolkodni azon, mit is akarnak rásózni a befektetőkre.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!