A londoni gazdasági napilap végigkérdezte a Londoni Értéktőzsde irányadó FTSE-100-as indexét alkotó száz legnagyobb tőkeértékű vállalatot. A körkérdésre adott válaszokból kiderült, hogy e cégcsoportból mindössze négy - az easyJet légitársaság, a Persimmon építőipari konglomerátum, a GKN légi- és autóipari csoport, valamint a Standard Life pénzügyi szolgáltató - látott hozzá részletes tervek kidolgozásához a Brexit esetére.

A Financial Times szombati beszámolója szerint ugyanakkor például a Vodafone távközlési óriáscég azt válaszolta, hogy nem látja szükségét érdemi intézkedéseknek, három másik FTSE-100-as cég pedig azt közölte, hogy igazgatótanácsi értekezleteiken még fel sem merült ez a kérdés. Arra a kérdésre, hogy a cégvezetés miért nem hallatja hangját a Brexit kockázatával kapcsolatban, a Rolls-Royce ipari csoporttól az a válasz érkezett, hogy a vállalat "jelenleg nem lát erre üzleti okot".

A BAE Systems - a legnagyobb európai hadiipari vállalatcsoport - ugyanerre a kérdésre azt válaszolta, hogy "a szokásos üzletmenet folytatására" összpontosítja figyelmét. Az Eurasia Group nevű globális politikai-gazdasági kockázatelemző csoport európai kutatási igazgatója, Mujtaba Rahman a FTSE-100-as nagyvállalatok feltűnően tartózkodó hozzáállásáról azt mondta a Financial Timesnak: a cégek vélhetően tartanak attól, hogy a Brexit mellett kampányoló "agresszív" politikai csoportok lejárató hadjáratot indítanak ellenük. Rahman szerint azonban - tekintettel arra, hogy mekkora tétről van szó - ez hibás magatartás, ha az üzleti szféra továbbra is az Európai Unióban szeretné tudni Nagy-Britanniát.

Nagy-Britanniában 2017 végéig népszavazást tartanak a brit EU-tagság jövőjéről, de London a referendum előtt át akarja alakítani viszonyrendszerét az Európai Unióval, és reformokat kíván elérni a döntéshozatali, szabályozási mechanizmusokban. E folyamat sarkalatos horderejű mozzanata volt az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk által e héten Brüsszelben ismertetett átfogó javaslatcsomag közzététele.

A népszavazás időpontja hivatalosan még nem ismert, de egybehangzó brit sajtóértesülések szerint ha a tervezetről sikerül egyezségre jutni a február 18-án kezdődő brüsszeli EU-csúcson, akkor a brit kormány a referendumot akár júniusra is kiírhatja.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!