Az SAP reggel közölte második negyedéves gyorsjelentését, melyben az elemzői konszenzust némileg meghaladó bevételről számolt be, a vezetőség pedig javított az éves kilátásokon.

Az SAP a 2017-es pénzügyi évre most már 23,3 és 23,7 milliárd euró közötti árbevételt vár szemben a tavalyi 22,1 milliárd euróval, míg a profit 6,8-7 milliárd euró között alakulhat. A várakozások szerint a felhőelőfizetések és a támogatásokból származó bevételek árfolyamhatástól megtisztított mértéke 3,8 és 4 milliárd euró között maradhatnak, ami éves szinten 34 százalékos növekedést jelent - írja a Financial Times (FT).

A walldorfi központú szoftvergyártó árbevétele a júniussal záruló negyedévben 10 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi 5,78 milliárd euróhoz képest. Elemzők 5,68 milliárd eurós árbevétellel számoltak.

A felőszolgáltatásokhoz kapcsolódó előfizetések és szoftverekből származó bevétel 29 százalékkal 932 millió euróra ugrott, ami elmaradt a 961 millió eurós várakozásoktól. Az új felhő előjegyzések - amelyek a felhőértékesítések sikerét jelző fő mutató - 33 százalékkal emelkedtek a negyedévben. Az FT megjegyzi, hogy a német szoftveróriás egy jelentős átalakuláson megy keresztül, melynek során a helyszínen nyújtott szolgáltatások (on-premise) felől az előfizetésalapú felhőszolgáltatások felé mozdul el. Ez azt is jelenti, hogy ez a váltás rövid távon a vállalat árrését errodálja, de az SAP szerint ez hosszabb távon sokkal kiszámíthatóbb bevételet biztosít a cégnek.

Az SAP adózás utáni nyeresége az egy évvel korábbi 666 millió euróhoz képest 18 százalékkal esett. Az S/4 Hana - ami a vállalatok "digitális  gazdasághoz" való kapcsolódását elősegítő üzleti szoftvercsomagjának zászlóshajója - a második negyedévben 500 új ügyfelet hozott - köztük a Google, Centrica, Mercadona -, így számuk 6300-ra emelkedett, ami 70 százalékos bővülést jelent az egy évvel korábbi hasonló időszakhoz képest.

Az SAP a gyorsjelentéssel egyidejűleg 2017-re részvényvisszavásárlási programot is bejelentett, amely több szakaszban lezajló, akár az 500 millió eurót is elérheti.

Az SAP részvényei ebben az évben eddig 11 százalékot emelkedtek, az elmúlt 12 hónapban pedig 29 százalékos volt a drágulás.

(Fotó: Shutterstock)

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!