A kínai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) értéke 51,6 pontra, hat havi csúcsra emelkedett - írja a Caixin Insight Group kínai kutatóintézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató együttműködésével készített felmérésre hivatkozva az MTI.

Elemzők a júliusi 51,1 pontnál valamivel alacsonyabb értékre, 50,9 pontra számítottak.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat növekedését, 50 pont alatti értéke a visszaesését jelzi. Az előzőnél magasabb 50 pont feletti érték a növekedés ütemének gyorsulására utal.

A Caixin/Markit adatai összhangban állnak az egy nappal korábban ismertetett hivatalos kínai felméréssel, amely ugyancsak a növekedési ütem gyorsulásáról tanúskodott. A kínai logisztikai és beszerzési szövetség (CFLP) által számított feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index ugyanis 51,7 pontra emelkedett augusztusban az előző havi 51,4 pontról, miközben elemzők enyhe lassulást, 51,3 pontot vártak.

A Caixin/Markit és a CFLP módszertana közti legnagyobb eltérés az, hogy az előbbi a kis- és középvállalatok, utóbbi az alapvetően állami tulajdonú nagyvállalatok teljesítményét méri.

Az újabb kedvező, a kínai gazdasági növekedés stabilizálódását jelző adatnak köszönhetően a kínai értéktőzsdéken emelkedtek az árfolyamok. A Sanghajban és Sencsenben jegyzett 300 legnagyobb társaság CSI-300-as indexe 0,52, a vezető sanghaji index 0,57, a hongkongi pedig 0,36 százalékos nyereségben állt a zárás előtt két órával.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!