Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nagyon alacsony a volatilitás és ahhoz is hozzászoktunk, hogy a költségvetési hiány 3 százalék alatt van - mondta el a szakértő, aki szerint a Magyar Nemzeti Bank még hosszú távon is tartja majd a jelenlegi alacsony kamatszintet, monetáris szigorítást sem tart valószínűnek. A kiszámíthatóságot pedig szerencsésnek tartja.

Viszont úgy látja, a külföldi tőkebevonásnak nem kedveznek a nemzetközi trendek: az Equilor arra számít, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kamatot emel. A jövő év végére a szint akár a 2 százalékot is elérheti. Az amerikai kötvények így jobban megérik majd a magyar papíroknál. Így legkorábban 2018-ban emelhetik az alapkamatot, a cég elemzői 1,2 százalékos (a jelenlegi szintnél 0,3 ponttal magasabb) szintre számítanak.

Addig tovább szűkülhet a három hónapos betétállomány korlátja, az év végéig legalább 50-100 milliárd forintos limitcsökkentésről is dönthet a Magyar Nemzeti Bank. Túlkereslet van a kötvénypiacon, mivel az állam odatereli a tőkét, ez pedig nemcsak a rövidtávú, hanem a hosszú lejáratú papírok (5-7 éves kötvények) eladásainál is növekedést hozott.

A keddi 3,7 százalékos negyedéves GDP-adat kapcsán a szakértő elmondta, hogy egyelőre korai elemezni az adatot. De előzetesen úgy vélik, hogy az uniós források további injekciója pozitív kilátásokat vetít előre. Viszont az idei évre csak 3,4, a következőre 3,3 százalékos bővüléssel számolnak, miközben a kormány idén 4,1, jövőre pedig 4,3 százalékos növekedést vár. Az infláció viszont tovább emelkedhet: 2018-ra az Equilor már 3 százalék feletti értéket sem tart kizártnak.

Az európai vezető gazdaságok GDP-je jóval nagyobb a magyarnál, ezért a 3,5-4 százalékos hazai bővülés nem elég, hogy a jelenlegi különbséget tartani tudja a mostani számok mellett. Ahhoz, hogy a jelenlegi különbség megmaradjon - vagy akár csökkenjen - a francia vagy a német GDP-vel szemben, 4-5, de akár 6 százalékos növekedésre is szükség lehet.

A költségvetési hiányt 2017-ben és 2018-ban 2,4 százalék körülre várják, de 2021-re, a szint akár 1,2 százalékra is csökkenhet. Szántó szerint az államadósság jövőre GDP-arányosan 71,9 százalék lehet, vagyis a korábbi 80 százalék körüli értéktől egyre távolabb kerül az eladósodottság. Azonban a szakértő úgy látja, a jövő évi választások miatt nehéz előrejelezni, mi történik majd a magyar gazdaságban. Azt ettől még valószínűtlennek tartja, hogy a költségvetési hiány elszállna.

A forint euróval szembeni árfolyama a 303-318 forintos sávban mozoghat 2018-ig. Rövid távon erősödés várható, a jegybank ugyanis nem tudja tartani a gyengülő pályát - jelzi előre az Equilor.

Az EU-források, valamint a külföldi eredetű beruházások devizabeáramlása miatt az várható, hogy a forintra állandó kereslet lesz, ez pedig erősíti a nemzeti valutát. Hosszútávon viszont a nemzetközi kamatkülönbség miatt veheti irányba a 320-as szintet.  A font esetében arra számítanak, hogy a brexit tovább gyengíti a brit fizetőeszközt, míg a dollár forinthoz viszonyított árfolyama is 300 felett marad.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!