Hétfőn nem tartott sokáig a piacok megkönnyebbülése a paktumpárti görög párt, az Új Demokrácia győzelmét követően. A befetketők figyelme aránylag hamar Spanyolország felé fordult. A madridi részvényindex, az IBEX-35 3 százalékos veszteségben zárt, miközben a banki papírokra nehezedett nagy gyomás: a Bankia 9, a Bankinter 4,7, a Banco Santander 4,6, a BBVA 4,2 százalékot esett, miközben a tízéves hozamok 26 bázisponttal 7,13 százalékon zártak a Tradeweb adatai szerint. Az El Confidencial spanyol üzleti lap szerint a héten várható független átvilágítások eredménye azt mutatja majd, hogy az ibériai bankoknak 150 milliárd eurónyi forrásra lesz szükségük.

Ennek nyomán az olasz piac is nyomás alá került, a milánói FTSE MIB indexet 2,9 százalékos mínuszba taszítva. Az athéni ASE mutató a választási eredményeknek köszönhetően 3,6 százalékos pluszban zárt.

A főbb nyugat-európai indexek vegyes eredményeket produkáltak: az FTSE-100 0,2, a DAX 0,3 százalékos nyereségben zárt, míg a CAC-40 0,7 százalékos veszteséget könyvelhetett el. Stoxx Europe 600 indexe 0,1 százalékot erősödött.

Londonban a bankik visszahúzó erőt képviseltek: a Barclays 2,4, a Lloyds Banking Group 3,6, az RBS pedig 5 százalékot esett. Párizs a veszteségeit szintén a bankoknak köszönette: a Société Générale 4,3, a Credit Agricole 3,4, a BNP Paribas 4,4 százalékot gyengült. Frankfurtban az emelkedést az autógyártók segítették: a BMW és a Daimler egyaránt 2,1 százalékkal drágult.

Befektetők a jegybankoktól várnának lépést a helyzet megoldására piaci kommentek szerint, illetve szorosabb pénzügyi uniós integrációt erősítő lépéseket szeretnének látni, úgy mint például eurókötvényeket és bankuniót.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!