Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az aranykereslet csökkenését a szakértők arra vezették vissza, hogy a befektetők a nagyobb hasznot hozó ügyletek felé fordultak, miután a nemesfém ára stagnált, és egyre nagyobb az esélye annak, hogy mind több helyen emelkedni kezdenek a kamatok.

Az Arany Világtanács (WGC) adatai szerint egyebek között az érmék és a rúdarany iránti kereslet 15 százalékkal 254,9 tonnára csökkent az első negyedévben.

A jegybanki aranyvásárlások 42 százalékkal, 116,5 tonnára emelkedtek a március végével zárult három hónapban, amikor a legaktívabb az orosz, a török és a kazah központi bank volt a nemzetközi aranypiacon. A jegybankok által beszerzett arany több mint harmadát az orosz központi bank vásárolta fel.

Az ékszerarany iránti kereslet 1 százalékkal, 487,7 tonnára mérséklődött. A világ legnagyobb ékszerarany-fogyasztója Kína, ahol a kereslet 7 százalékkal nőtt éves szinten az első negyedévben. A listán második India kereslete viszont 12 százalékkal csökkent a nemesfém belföldi árának emelkedése miatt.

A negyedévben a globális aranykínálat 3 százalékkal, 1063,5 tonnára nőtt.

A világ aranytermelése 1 százalékkal 770 tonnára emelkedett.

A kép forrása: Shutterstock.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!