Az Apple kedd este megjelenő gyorsjelentéséből az elemzői várakozások szerint az derülhet ki, hogy az iPhone-gyártó cég készpénzállománya ismét emelkedett, átlépte a mágikus 250 milliárd dolláros határt.

A napokban napvilágot látott számos összehasonlításhoz egy újabb számolással járulunk hozzá: ez az összeg forintra átszámolva 595-ször annyi, mint amekkora vagyont A 100 leggazdagabb című kiadvány szerint az egyik leggyorsabban gazdagodó magyar milliárdos, Mészáros Lőrinc rendelkezésére állt (a kiadvány 120 milliárd forintra becsülte a felcsúti polgármester vagyonát).

A várakozások szerint az iPhone-gyártó elmúlt évek szokásához híven ma azt is bejelentheti, hogy a korábban 250 milliárdosra megemelt keretű sajátrészvény-visszavásárlási és osztalékfizetési programját további 50 milliárd dollárral, 300 milliárd dollárra emeli - írja a Marketwatch.com.

A portál ugyanakkor kiemeli, hogy tavaly év végén már 247 milliárd dolláron álló hatalmas készpénzállomány nem jelenti azt, hogy ekkora saját vagyona is lenne a technológiai vállalatnak. Az évről évre növekvő készpénzhegyet ugyanis az Apple javarészt külföldi érdekeltségeinél tartja, s ahhoz, hogy a részvényesek felé a kifizetéseket finanszírozza, egyre nagyobb mértékben vesz fel hiteleket.

Tavaly év végén a nettó készpénzállomány, a befektetések és a készpénzállomány hosszútávú hitelekkel csökkentett értéke 172,6 milliárd dollár volt (ez 10 milliárd dollárral több, a 2015 végi értéknél).

A jelenség oka, hogy a cégnek egyelőre extra adót kellene fizetnie, ha a külföldi érdekeltségeknél megtermelt profitot vissza szeretné juttatni az Egyesült Államokba. Ezen egyébként elvileg változtathat a Trump-féle adóreform tervezet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!