Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Moody's Investor Services elemzése szerint 2021 lesz az az év, amikor az amerikai passzív alapokban már több pénzt fognak kezelni, mint aktív társaikban - írta a Financial Times. A folyamat nem tekinthető igazán újnak, az alacsonyabb költségekkel dolgozó passzív befektetési formák, alapok, amelyek gyakran valamelyik index teljesítményét követik le, folyamatosan egyre több tőkét vonzanak be a befektetők részéről, míg az aktívan kezelt alapok aránya egyre csökken.

Ezt a folyamatot erősítette az elmúlt évek kedvező tőzsdei klímája is, mivel a folyamatosan emelkedő részvényárak mellett az aktív stratégiát folytató alapok nem nagyon tudták megverni a passzív alapokat. A Moody's szerint ráadásul a passzív alapok hatékonyabbak abban, hogy az amerikai vállalatok által megtermelt nyereséget átcsatornázzák a befektetők felé.

Az Egyesült Államokban tavaly év végén összesen 5700 milliárd dollárnyi tőke volt a passzívan kezelt alapokban, míg az aktív befektetési alapok vagyona 7000 milliárd dollárt tett ki. Európa szokás szerint jelentősen el van maradva az amerikai trendtől, itt 2025-re a Moody's becslése szerint a passzív alapok vagyona alig éri majd el az aktív alapokban kezelt tőke 25 százalékát.

Globálisan viszont megállíthatatlannak tűnik a passzív befektetési formák előretörése. Csak tavaly a passzív befektetési formákba 472 milliárd dollárnyi friss tőke érkezett, míg az aktívan kezelt alapokból 488 milliárd dollárnyi tőke távozott a befektetési alapok tőkeáramlásait figyelő EPFR Global adatai szerint. A Deloitte egyik szakértőjének becslései szerint a globális passzív befektetési piac nagysága 17 ezer milliárd dollárra tehető.

A passzív alapok népszerűsége elsősorban azok olcsóságának köszönhető, mivel itt nem kell a befektetőknek olyan mértékben megfizetniük az alapkezelők, elemzők és brókercégek díját, mint az aktívabb alapok esetében. Ez egyre nagyobb versenyt eredményez az aktív alapok kezelői között, és a gyenge hozamokat produkáló alapkezelők által kezelt vagyon összege egyre gyorsabb ütemben csökken - vélte a Moody's tanulmánya.

Ugyanakkor mivel a passzív befektetési formákat kínáló cégek között a különbség igazán csak a költségekben van, ezért ezen a piacon még élesebb a verseny és nagyobb a koncentráció. A BlackRock, a Vanguard és a State Street dominálja ezt a piacot, azonban az elképesztő mennyiségű pénz, ami ide áramlik sok új belépőt is arra ösztönöz, hogy beszálljanak a versenybe, s ez még inkább a díjak csökkenését eredményezi. Tavaly például a Fidelity egy nulla költségű hagyományos indexkövető alapot indított útjára, a JPMorgan pedig ezen a héten jelentkezett be a valaha volt legolcsóbb amerikai tőzsdén jegyzett alapjával.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!