Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Conclude Befektetési Zrt. az MTI-vel az Arany Világtanács friss adatai alapján közölte, a féléves kereslet 8 százalékkal haladta meg 2018 azonos időszakit, és utoljára 2016. január-júniusában volt hasonló mértékű a forgalom. A kínálat ugyancsak hároméves csúcsra, 2323,9 tonnára ugrott.

A globális kereslet legnagyobb részét az arany ékszerek adják, 2019 első felében 1091,5 tonna arany ékszert vásároltak, ami főleg az indiai esküvői és fesztiválszezonnak köszönhető. A júniusi áremelkedés hatására azonban az ékszervételek jelentősen mérséklődhetnek.

A magánbefektetők aranyrudak és -érmék iránti 476,9 tonnás idei első féléves kereslete 6 százalékkal maradt el a tavalyi azonos időszakhoz képest. A kínai központi bank alelnöke ígéretet tett a jüan árfolyamának stabilan tartására, emiatt a kínaiak az aranyrúd- és érmevételeiket 18 százalékkal csökkentették 2018 első fél évéhez képest. Ezt ellensúlyozta, hogy a tőzsdén kereskedő arany befektetési alapokban (angol rövidítésükön: etf-kben) felhalmozott sárga nemesfém mennyisége 107,5 tonnával nőtt 2019 első felében.

A jegybankok növelték aranykészleteiket. A 374,1 tonnás idén január-júniusban regisztrált nettó vételük több mint 57 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A lengyel központi bank a második negyedév legnagyobb vevőjeként, 100 tonnával gyarapította aranykészletét.

A technológiai szektorban az előző év azonos időszakához képest csaknem 3 százalékkal kevesebb, 128,3 tonna aranyra tartottak igényt 2019 első felében a gyártók, vélhetően az okostelefonok visszaeső értékesítése és az USA és Kína közötti kereskedelmi háború kibontakozása miatt.

Az idei első féléves 2323,9 tonnás globális aranykínálat 2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, köszönhetően a növekvő bánya-kitermelésnek és újrahasznosításnak. A sárga nemesfém első félév végi unciánkénti 1400 dollár körüli ára 8 százalékkal volt magasabb a 2018. június véginél. (1 uncia=31,1035 gramm).

Az arany árfolyama az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed július 31-ei 0,25 százalékpontos kamatcsökkentése után 1405 dollár körül mozgott - közölte a fizikai arany, ezüst és más nemesfémek magyarországi forgalmazásának meghatározó szereplője, a befektetési aranypiac árjegyzője.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!