Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság hétvégi számának cikke

Szeptemberben hatalmas eladási hullám bontakozott ki az arany piacán, amely a nemesfém árfolyamát az 1920 dollár feletti elért csúcsról egészen 1540 dollárig hozta le. Az arany árfolyama azóta felfelé próbál kapaszkodni, a napos grafikonon rövidebb távon azonban egyre inkább egy ékszerű alakzat kezd kirajzolódni. Az ilyen formációkat az árfolyam gyakrabban az alsó trendvonal irányában hagyja el, s egy ilyen mozgás elsődleges állomása az alakzat alja lehet, a szeptember végi mélypontokkal. Mindezek ellenére az arany hosszabb távú emelkedő trendje egyelőre sértetlennek tűnik, a 2008 ősze óta tartó emelkedő trendcsatornában mozog az árfolyam, s amíg ez a trendcsatorna lefelé nem sérül, addig nincs ok feltételezni a trendfordulót. Ez most praktikusan nagyjából 1500 dollár alatti árfolyamokat jelentene, tehát ha egy újabb lejtmenet során ez alá esne a nemesfém árfolyama, az már komoly figyelmeztető jelzés lehetne az aranyat hosszabb távon tartani kívánó befektetőknek.

Figyelmeztető jelek azért akadnak bőven. Az egyik pont a nyár végi hatalmas felívelés volt az árfolyamban, amellyel kiszúrt a trendcsatorna fölé. Ez abban a pillanatban, amikor megtörténik, jó jel a vételi pozíciókban ülőknek, azonban a visszatérés a trendcsatornán belülre azt valószínűsíti, hogy a hosszabb távú emelkedő trend kifulladóban, gyakran trendfordulókat előz meg egy ilyen esemény.

Trendfordítószerű alakzat is felfedezhető a grafikonon, egy letört dupla csúcs formájában. Ennek 1700 dollár körül húzódó "nyakvonala" komoly ellenállás az árfolyam számára, mint ahogy a szeptember végi mélypont 1540 dollárnál erős támasz lehet. Ha a felfelé tartó mozgás elakadna legkésőbb 1700 dollár magasságában és az ékszerű alakzatból lefelé esne ki az árfolyam, akkor már egy alacsonyabb mélypont és egy alacsonyabb csúcs is kialakulhat a grafikonon, amely újabb figyelmeztető jelzés lenne a trendfordulóra. A hosszabb távú mozgóátlagok közül a 200 napos még felfelé tart, nagyjából szintén az 1540−1550 dolláros szintet erősíti, a trendhez tartozó 360 napos mozgóátlag még ennél is lejjebb.

Összefoglalva, egyelőre az arany hosszabb távú emelkedő trendje életben van, s ez azt eredményezheti, hogy magasabb csúcsok következnek a nemesfém dollárban számolt árfolyamában. Az 1540 dollárnál kialakult támaszszint törése azonban nem csak az emelkedő trend behalását jelentené, de egyben ismét újabb mélypont kialakulását is, s ez erős trendfordító jelzés lehet. A további felfelé menethez az 1700 dolláros szintet kellene legyűrnie az árfolyamnak. Mivel ezek elég jól behatárolható szintek, a legnagyobb valószínűségű forgatókönyv talán az árfolyam konszolidációja lehet e két szint között, egy sávozó mozgás kialakulására elég nagy az esély. Ebből a további irányt a sáv elhagyása határozhatja meg. Ebből az következik, hogy a türelmes befektető számára, ha mindenképpen vásárolni akar, érdemes lehet megvárni, míg a szeptember végi mélypontok közelébe jut ismét az árfolyam, s aki eladni kíván, annak talán már 1700 dollár környékén érdemes lehet ezen elgondolkodnia.

A szeptemberi nagy csapkodás azt is eredményezte a piacon, hogy elképesztően magas lett a termék volatilitása. A 14 napos Average True Range a nyár közepi 16 dollárról 50 dollár fölé lőtt ki. Ez praktikusan annyit tesz, hogy míg korábban egy 16 dolláros napi mozgás az árfolyamban csak szokásos piaci zajnak volt tekinthető, addig ez a sáv most már több mint 50 dollárosra hízott. Ez aranybánya lehet a rövid távú árfolyammozgásokat szerető spekulánsoknak, a hosszabb távú befektetésekben gondolkodóknak azonban nyugtalan perceket okozhat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!