Csütörtök délelőtt az azonnali kereskedésben az arany unciánkénti ára 0,3 százalékkal 1287,97 dollárra kúszott fel, ami június 15. óta a legerősebb jegyzés.

A New York-i árupiac határidős jegyzésében a februári szállítású arany unciánkénti ára 0,5 százalékkal 1289,90 dollárra nőtt. Napi csúcsán 1294,25 dolláron állt, ami ugyancsak június közepe óta a legmagasabb ár.

"Részben a gazdasági növekedés lassulása miatti félelmek idézték elő a részvénypiacok kilengéseit, elősegítve ezáltal a határidős piacokon felvett short pozíciók fedezését és az arany iránt befektetői érdeklődés feléledését - mutatott rá Carsten Menke, a legnagyobb svájci magánbank, a Julius Baer elemzője.

Az európai és az ázsiai tőzsdéket is erősen megrázta, hogy az Apple információtechnológiai óriáscég 12 éve először csökkentette bevételi várakozásait. Tim Cook vezérigazgató közölte, hogy a december 29-vel záródó negyedév bevételeit immár 84 milliárd dollárra becsülik, ami jóval elmarad a cég 89 és 93 milliárd dollár közötti korábbi előrejelzéseitől, ahogy a részvénypiaci elemzők mintegy 91,5 milliárd dolláros várakozásaitól is. A bejelentés hatására a cég részvényeinek árfolyama 7,7 százalékot zuhant a tőzsdezárást követő elektronikus kereskedésben, 700 milliárd dollár alá taszítva a vállalat piaci értékét.

A hír hatására jelentősen gyengült a dollár is. A hat főbb devizával szemben kalkulált dollárindex 0,41 százalékkal 96,03 pontra csúszott le, a jennel szemben pedig kora hajnalban kilenc havi mélypontra esett a dollár, amikor több mint 3,5 százalékos mínuszba, 105 jen alá került a jegyzése. A gyengébb dollár olcsóbbá teszi az aranyat a más devizával rendelkezők számára.

A dollár gyengülését egy szerda éjfél körüli technikai akció is erősítette: az amerikai valuta percek alatt 4 százalékot gyengült a japán jennel szemben. Ez, az ún. nevezett flash crash, vagyis gyors összeomlás ütést mért a feltörekvő piacok, így a forint árfolyamára is.

Jerome Powell, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve elnöke pénteken találkozik két korábbi elődjével, Janet Yellen és Ben Bernanke volt elnökökkel, és a piacok már azt várják, hogy a tanácskozás után milyen jelzések érkeznek a kamatpályát illetően. Az arany árát rendkívül jelentősen befolyásolják a kamatemelések, amelyek növelik a nemesfém tartásának haszonlehetőség-költségeit.

Sokhavi csúcsra emelkedett az arany euróban és fontban kifejezett ára is csütörtökön. Eddigi napi csúcsán az arany unciánkénti ára 1031,89 fonton, illetve 1137,47 eurón állt, ami 2017. szeptember 8., illetve 2017. június 9. óta a legerősebb jegyzés. A piaci volatilitás és a kínai holdújév közeledte egyaránt aranyvásárlásra készteti a befektetőket.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!