Nem sikerült az S&P 500-as részvényindexnek a múlt heti áttörés után megkapaszkodnia 200 napos mozgóátlaga felett, hétfőn és kedden ismét a választóvonalnak tekintett érték alatt zárt. Ugyanakkor nem emiatt kell aggódnia igazán a részvénybefektetőknek, hiszen a 200 napos mozgóátlag mindössze egy technikai indikátor, amelynek ráadásul az előrejelző képessége nem különösebben jó, ha valaki kereskedési célokra használja azt a tőkepiacokon.

Népszerűségét vélhetően annak köszönheti, hogy viszonylag egyszerű egy-egy grafikonra ráilleszteni, szinte minden grafikonrajzoló oldal, program egyik alapkelléke a mozgóátlagok berajzolása. Még a technikai elemzés eszközeit nem használó befektetők is szeretik megnézni helyzetét, hogy képet kapjanak az adott piacon uralkodó trendről.

Ha valaki az elmúlt kilenc és fél év során, a 2008-2009-es medvepiac mélypontja óta eltelt időben kiszállt részvénybefektetéseiből csak azért, mert az S&P 500-as index benézett egy időre a 200 napos mozgóátlag alá, akkor az elmúlt egy évet leszámítva szinten minden esetben rossz döntést hozott.

A mozgóátlagok és azok előrejelző képességéről szóló elemzésekkel könyvtárakat lehetne megtölteni. Az igazság az, hogy a mozgóátlagok csak az egyik, és nem is a legfontosabb eszközt jelentik a technikai elemzés eszköztárában, eredetileg nem is kereskedési célokra találták ki. Elsődleges funkciója nem más, mint hogy az egyébként eléggé volatilis árfolyamgrafikonokat valamennyire kisimítsa, s jobban láthatóvá tegye. Kiszámításuk viszonylag egyszerű, mindig a legutolsó kereskedési nap (napos periódust használó mozgóátlagok esetén) záróértékét hozzáadják a megelőző kereskedési napok záróértékeinek összegéhez, majd az adott periódussal elosztják azt. Számos változatuk létezik, vannak az egyszerű számtani átlagok számítási módjától eltérő exponenciális, illetve súlyozott mozgóátlagok, ezek logikája, hogy az időben a jelenhez közelebb eső kereskedési értékeknek nagyobb relevanciájuk van a piaci folyamatok megítélésében.

Kép:

Ugyanakkor Martin Pring neves technikai elemző szerint a statisztikák azt mutatják, hogy általában az egyszerű mozgóátlagokon alapuló kereskedési rendszerek eredményessége jobb annál, mint amit a módosított változatokkal el lehet érni.

A mozgóátlagokat érdemes úgy felfogni, mintha automatikus trendvonalak lennének és az árfolyam hozzá viszonyított viselkedését is hasonlóan kell kezelni. Egy meredeken felfelé tartó mozgóátlag áttörése inkább csak figyelmeztetés arra, hogy változás várható az uralkodó trendben, semmint egyértelmű trendfordító jelzés.

A mozgóátlagok hossza is döntő fontossággal bír. Minél hosszabb periódust választunk egy mozgóátlag kiszámítására, annál ritkábban ad az majd fals jelzést a piac várható irányával kapcsolatban, ugyanakkor annál később jelzi az uralkodó trend megfordulását a piacon. Fordítva is igaz, a rövidebb távú mozgóátlag sok jelzést küld idejekorán, de ezekben sokkal több a téves jelzés.

Szintén Pring munkássága szerint egy adott piacon uralkodó trend jellemzésére a leginkább alkalmas hossz egy mozgóátlag esetében a trend hosszúságának a fele, így  a 200 napos mozgóátlag egy 400 napja tartó trendnél bír jelentőséggel. A mostani emelkedő hullám az amerikai részvénypiacon pedig 2016 február 10-én indult, ami 680 kereskedési nappal ezelőtt volt. Ez alapján a logika alapján a trend megfordulását az jelezné, ha a 340 napos mozgóátlagot törné át. Ez pedig jelenleg 2672 pontnál található, tehát még nem törte át lefelé az index.

Ennek ellenére elég sok a negatív technikai jelzés az amerikai részvénypiacon, azonban nem a 200 napos mozgóátlag az, ami miatt a leginkább érdemes aggódni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!