Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Még április 26-án jelentette be a a Wallis Csoport eszközkezelője, hogy az Altera Nyrt.-ben nyilvános vételi ajánlat és apporttal történő tőkeemelés révén tőzsdére lép. Az átalakulást követően a jelenlegi, 900 forint közeli részvényárfolyammal számolva a maga 30 milliárd forint körüli kapitalizációjával és mintegy 70 milliárd forintos árbevételével az Altera a BÉT-en jegyzett vállalatok meghatározó tagja lehet.

A szabályozás értelmében a Wallisnak a cég összes részvényére vételi ajánlatot kell tennie, ennek kapcsán kedden az Altera Nyrt. igazgatósága azt közölte, nem javasolja a részvényesek számára, hogy a Wallis Asset Management Zrt. vételi ajánlatát elfogadják. Ezt azzal indokolták, hogy a társaság érdeke, hogy a társaság közkézen lévő részvényeinek száma minél nagyobb mennyiségben megmaradjon, amivel megvalósítható a szükséges szintű részvényesi ellenőrzés, a társaság folyamatos, hosszútávú tőzsdei jelenléte, a működés nyilvánossága.

A cég igazgatósága viszont jónak tartja a Wallis által közzétett működési tervet és azt megvalósíthatónak tartja. Az ajánlattevő csoport a vételi ajánlatában kifejtette, hogy stratégiai célja, hogy a tőzsdei társaság egy aktív vagyonkezelő holding társasággá váljon, amelybe a Wallis négy kereskedelmi és szolgáltatói tevékenységet folytató leányvállalatának többségi részesedései kerülnek. Ezek gépjármű és alkatrész kis- és nagykereskedelemmel, szervizszolgáltatások nyújtásával, rövid és hosszú távú gépjármű-kölcsönzéssel, flottakezeléssel foglalkoznak.

Tevékenységi területük Magyarország, valamint a közép- és délkelet-európai régió. A képviselt márkák közé tartoznak a BMW személyautók és motorkerékpárok, a Mini, az Isuzu, a Maserati, a Ssangyong, a Jaguar, a Land Rover és a Sixt rent-a-car.  Az Altera jövőbeni működésében fontos szerepet kap a leányvállalatok közötti piaci és működési szinergiák kihasználása.

A Wallis többségi tulajdonos lenne a társaságban, miközben törekszik egy jelentős mértékű, de kisebbségi közkézhányad megteremtésére. Az ajánlattevő rövidtávú célja, hogy az Altera részvényei prémium kategóriába kerüljenek. Ennek érdekében növelnék az alkalmazotti létszámot, valamint létre hozna egy gépjármű kereskedelmi tudásközpontot.

Cél az is, hogy a portfólióba kerülő leányvállalatok tevékenysége bővüljön újabb márkák és új piacok megszerzése révén. A középtávú tervek között szerepel további értékesítési pontok nyitása, a már meglévő márkakereskedő- és szervizhálózat folyamatos fejlesztése, mind Magyarországon, mind pedig a célzott régióban. Emellett bíznak abban, hogy átalakul a járműipar, teret nyer az elektromos autózás, az önvezető autók megjelenése és a közösségi autózás. Utóbbi megvalósulhat akvizíciókkal, új vállalatok alapításával, vagy pedig a meglévő leányvállalatok tevékenységének bővítésével.

Az igazgatóság véleménye szerint mérföldkőhöz érkezett a társaság 2017 vége óta tartó átalakulása, melynek során az igazgatóság meghatározta a társaság hosszútávú stratégiáját, és befejezte az ehhez szükséges előkészítő munkát. Ennek alapján a társaság a jövőben a dinamikusan növekvő magyar és közép-kelet európai gépjármű-kereskedelmi és szolgáltatói szektorban kíván befektetni - írja közleményében az Altera vezetése.

A stratégia megvalósításához szükséges tranzakciósorozat befejező lépéseként az Wallis négy vállalata az Altera tulajdonába kerülhet, ami nem csak az érintett vállalatok, hanem a magyar tőkepiac szempontjából is mérföldkő, hiszen ez az első olyan tranzakció, mellyel a magyar gazdaság egyik húzóágazata, az autóipar megjelenik a magyar tőzsdén - véleményezték a lépést.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!