Alaposan megszenvedte a Richter az orosz-ukrán konfliktus nyomán a két ország gazdaságának, gyógyszerpiacának visszaesését, valamint a két ország devizájának meredek áresését - derül ki a cég ma hajnalban közzétett gyorsjelentéséből. Az utolsó negyedévben veszteséges lett a gyógyszeripari cég, a pénzügyi tételek veszteségei miatt 4,186 milliárd forintos mínuszt mutatott ki a nettó eredménysoron.

Ezzel az éves profit 24,6 milliárd forintra zuhant az egy évvel korábbi 42,76 milliárd forintról, ami 42,4 százalékos visszaesésnek felel meg. Az árbevétel forintban számolva ugyan fél százalékkal 353,7 milliárd forintra emelkedett, de ez csak a forint értékvesztésének következménye, az euróban számolt bevételek 3,4 százalékkal csökkentek.

Az árbevétel gyengeségéért egyértelműen az orosz és az ukrán piac okolható, előbbinél euróban 18,6, utóbbinál 23,1 százalékos volt a visszaesés. Így mindkét piac veszteségforrássá változott, de a Richter - miként az 1998-as rubelválság idején is- láthatóan elszánt, hogy megőrizze piaci pozicióit.. A két piacon elért forgalom így összesen 15,74 milliárd forinttal csökkent. Azt, hogy ezt nem érzékelni ilyen mértékben az összes árbevételben annak köszönhető, hogy a többi piacon ezt a visszaesést jórészt sikerült ellensúlyoznia a cégnek. Az uniós országokban, az Egyesült Államokban, Kínában és Latin Amerikában összesen közel 30 millió euróval sikerült növelni a bevételeket.

A Richter fő számai
Kép: Forrás: BÉT


A bruttó fedezet 62,4 százalékról 60,6 százalékra csökkent, az üzemi eredmény forintban 15,7 százalékkal, 39,1 milliárd forintra csökkent. Ez némileg jobb az elemzői várakozásoknál, a portfolio.hu konszenzusában szereplő 9,217 milliárd forint helyett 12,583 milliárd forintot hozott össze az utolsó három hónapban ezen a soron a cég .A Richter üzemi eredmény rátája 2013-ban még 13,2 százalék volt, ez tavaly 11 százalékra csökkent. Kisebb meglepetés a szám, mert a gyógysergyártó legendás - és legendásan óvatosan fogalmazó- vezérigazgatója, Bogsch Erik legutóbb novemberben 10 százalékra csökkenő rátára készítette föl a piacot

Azt, hogy a nettó eredmény rosszabb lett a vártnak alapvetően a pénzügyi tételeknek köszönhető. A gyorsjelentés szerint a pénzügyi veszteség 2014-ben 12,66 milliárd forint lett, szemben a 2013-as 2,68 milliárd után. Az oroszországi vevőkövetelések, valamint a rubeles pénzeszközök átértékelésén összesen 12 milliárd forint veszteséget volt kénytelen elkönyvelni a Richter, ehhez jött még az a 3,4 milliárd forintos veszteség, amelyet a végrehajtott akvizíciókhoz kapcsolódó devizás halasztott vételárakon szenvedett el a csoport.

Összességében a két évtizede először veszteséges utolsó negyedév ellenére részvényenként 132 forintot tesz ki a cég tavalyi eredménye ( 2013-ban 229 forint volt). Az utóbbi hetekben némileg magára találó árfolyammal számolva csaknem 30-as a Richter P/E mutatója, ami nem tűnik alacsony értéknek, így nem meglepő, hogy a legtöbb elemző sem eladásra, sem vételre nem javasolja a papírt.A többi majd a ma kilenckor kezdődő sajtótájékoztatón derülhet ki.

A szeptemberben végi állapothoz képest a társaság tulajdonosi szerkezetében kisebb változást látni. A nevesített külföldi intézményi tulajdonosok közül kikerült az ősszel még 5,24 százalékos csomaggal rendelkező Skagen Kon-Tiki Verdipapirfond. Az Aberdeen Asset Management viszont további részvényeket vásárolt, bejelentett részesedése 293 ezer darab Richter részvénnyel emelkedett, így december végén már közel 19 millió 200 ezer darabos, 10,26 százalékos pakettel rendelkezett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!