Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A 33 fős hazai bankmezőny jelentősen aktivizálódott 2018-ban, a 33 ezer milliárd forint fölé jutó összesített mérlegfőösszegük csaknem tíz százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit - írja a portál. Négy bank eszközei, forrásai mérséklődtek. A legnagyobb arányban, több mint tíz százalékkal az NHB Növekedési Hitel Banké, miután tízmilliárd forintot meghaladó mértékben vettek ki betéteket addigi ügyfelei, ami jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a hitelintézet március közepén végelszámolás alá került.

Négyen zsugorodtak

Az előző évéhez képest közel tíz százalékkal lett karcsúbb a tőzsdére a minap bevezetett MKB Bank, ami a vállalatok által nála elhelyezett betétek és értékapapírok kétszámjegyű csökkenésének tudható be. E duón kívül a Commerzbank (1,61 százalékkal) és a Kinizsi Bank (0,23 százalékkal) vett még vissza - utóbbi sem kerül már fel a 2019-es banklistára, mivel az év elején visszaadta banki jogosítványait (és ma már Kinizsi Invest néven működik), állományát az azóta már szintén eltűnt, jobban mondva április 30-ával harmadmagával az új Takarékbankba olvadt B3 Takaréknak adta át.

A banki mérlegfőösszegek alapján az OTP továbbra is messze piacvezető, részesedése még mindig 25 százalék feletti.

A legnagyobbat a Takarékbank nyerte, amelynek mérlegfőösszege egy év alatt közel 40 százalékkal emelkedett, s bekerült az "ezermilliárdosok" immár tizenegy tagot számláló táborába. (Konszolidált alapon pedig a Takarék csoport még erősebb, a maga 2500 milliárdos mérlegfőösszegével a negyedik legnagyobb hazai pénzügyi csoport.)

Csökkent a nyereség

A bankok összesített nyeresége csökkent 500 milliárd forint alatt maradt. A hazai bankok kevesebb, mint fele örvendeztette meg tulajdonosait az előző évinél magasabb profittal. Két bank lett veszteséges: a Porsche Bank és az NHB. A nagybankok közül az OTP, a CIB és az eladósorba került állami Budapest Bank több mint 30-30, a Raiffeisen közel 20 százalékkal kevesebb profitot termelt 2018-ban az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!