Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jegybank, azaz a Kínai Népi Bank (People's Bank of China/PBOC) a piacok nyitása előtt 7,0039 jüan/dollárban szabta meg a középárfolyamot, 43 pippel gyengébben az előző napi 6,9996 jüan/dollárnál. A csütörtöki érték 2008. április 21. óta a leggyengébb, mindazonáltal erősebb a piaci várakozásoknál, így elemzők annak jelzéseként fogták fel, hogy a pekingi döntéshozók stabilizálni akarják a jüan árfolyamának gyengülését a héten tapasztalt zuhanás után.

A kínai-amerikai kereskedelmi viszály elmérgesedésének újabb fejezeteként az amerikai pénzügyminisztérium hétfőn hivatalosan devizamanipulátornak minősítette Kínát, 1994 óta először. A döntés azt követően született meg, hogy a kínai hatóságok 11 éve először hagyták a 7 jüan/dollár szint alá gyengülni a nemzeti fizetőeszközt.

A Kínán belüli (onshore) piacon csütörtökön 7,0402 jüanon indult a kereskedés, és félidőben 7,0425 jüanon jegyezték a dollárt, 171 pippel erősebben a szerdai záróárfolyamnál. Ugyanekkor a Kínán kívüli (offshore) piacon 7,0659 jüanon állt a dollár jegyzése, 164 pippel gyengült az amerikai deviza a szerdai 7,0823 jüanos záráshoz képest.

Bár a jüan árfolyama stabilizálódott csütörtökön, az onshore piacon így is 2,1 százalékot veszített értékéből a dollárhoz képest múlt csütörtök, azaz azóta, hogy Donald Trump amerikai elnök váratlanul úgy döntött, újabb évi 300 milliárd dollár értékű kínai importtermékre rendeli el 10 százalékos pótvám kivetését szeptember 1-től.

A befektetők szoros figyelemmel követték a héten a jüan hivatalos középárfolyamának alakulását, mert ebben remélnek fogódzókat találni az árfolyam-politika alakulását illetően. Elemzők szerint az, hogy a PBOC a várt 7,0205 jüan/dollárnál jóval, 2,4 százalékkal erősebb szinten húzta meg a középárfolyamot csütörtökön, azt mutatja, a jegybank arra törekszik, hogy mérsékelje az árfolyam-ingadozásokat és csökkentse a leértékelési várakozásokat.

A kínai részvénytőzsdéken hat kereskedési nap óta először csütörtökön emelkedtek az irányadó indexek, mert a jüan stabilizálódása enyhítette azokat a félelmeket, hogy devizaháború robbanhat ki a világ két legnagyobb gazdasága között. A sanghaji tőzsde fő mutatója, a Shanghai Composite 0,93 százalékos, a sencseni börze fő mutatója, a Shenzhen Component Index 1,23 százalékos, a Sanghajban és Sencsenben jegyzett 300 legnagyobb társaság CSI-300-as indexe pedig 1,32 százalékos nyereségben zárt. Javította a kockázatvállalási hangulatot az is, hogy a csütörtökön közzétett adatok tanúsága szerint a vártnál kedvezőbben alakult a kínai külkereskedelem júliusban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!