Egy újabb hét, egy újabb mínuszos adat az Európában befektető részvényalapoknál. A legfrissebb adatok szerint a múlt héten 1,9 milliárd dollár távozott a kontinensen befektető részvényalapokból, s ezzel az elmúlt 58 hétből mindössze kettő olyan volt, amikor pozitív beáramlást tudtak elkönyvelni ezek a konstrukciók. Ugyanakkor vannak olyan befektetők, akik szerint ez a közutálat nem indokolt, s érdemes lehet a befektetési célpontokat keresni Európában. A Bloomberg és a Wall Street Journal is arról közölt hosszabb összeállítást, hogy talán túlzottan is közutálatnak övezi a régió részvénypiacait, s ez jó alkalmat teremthet azoknak a befektetőknek, akik szeretnek a tömeggel szemben mozogni.

A WSJ emlékeztet arra, hogy év eleje óta a 600 legnagyobb európai részvényt tartalmazó Stoxx Europe 600-as részvényindex 16 százalékkal emelkedett, s ezzel alig marad el a vezető amerikai részvényindex, az S&P 500-as teljesítményétől. Ugyanakkor míg az amerikai indexek a múlt héten rekordmagasságokban jutottak, addig a vezető európai mutató még mindig nem érte el 4 évvel ezelőtti értékét, s meglehetősen nagy a szkepticizmus a piacon azzal kapcsolatban, hogy a régió részvényeiben megvan az ehhez szükséges erő.

Emiel van den Heiligenberg, a Legal & General Investment Management eszközallokációért felelős vezetője a lapnak azt mondta, szerinte annyira negatív már a hangulat, hogy nem is kell igazán jó híreknek érkezniük ahhoz, hogy érdemes legyen már vásárolni. Szerinte az európai országok gazdaságai lassan stabilizálódni fognak, mivel a kormányok többsége az eddiginél bőkezűbb fiskális politikát fog alkalmazni. Cégük elmondása szerint épp ezért az amerikai részvények súlyának csökkentése mellett európai részvényeket vásárol.

Az európai tőzsdék rossz teljesítményéért az összefoglaló szerint több tényező együttesen is felelős, ilyen a Brexittel kapcsolatos bizonytalanság, az olasz költségvetés körüli viták és a gyenge német növekedési adatok, de nem segítettek az Amerikába irányuló exportra kivetendő extra vámokról időről időre felröppenő hírek sem. A hangulatot tovább romlott, miután az ECB márciusban lecsökkentette a régió várható gazdasági növekedésére vonatkozó előrejelzését. A romló hangulatra reagálva a német 10 éves állampapírok hozama múlt péntekre ismét a negatív tartományban csökkent. Az euró árfolyama eközben 22 hónapos mélypont közelébe járt a dollárral szemben, ami ugyan segítheti az exportorientált amerikai cégeket, viszont a dollárban számoló befektető számára további fájdalmas fejleményt jelent.

A Bank of America Merrill Lynch legutóbbi alapkezelői felmérésben 239 összesen 664 milliárd dollárnyi tőkét kezelő szakértőt kérdeztek meg. Itt az európai részvények voltak az az eszközosztály, amelyekkel kapcsolatban a legpesszimistábbak voltak a szakértők. A lap összefoglalója szerint az európai részvényekkel kapcsolatos egyik legnagyobb ellenérv, hogy a kontinens tőzsdéiről hiányozik a komoly technológiai cégeknek az a komoly bázisa, amely az Amerikai tőzsdéket az elmúlt években egyre feljebb és feljebb hajtotta. Nincsenek európai FAANG részvények (Facebook, Google, Apple, Amazon, Netflix), mint ahogy Kínának megvannak a saját BAT részvényei (Baidu, Alibaba, Tencent).

Tom Crockford, a Hermes Investment egyik vezető befektetési menedzsere ugyanakkor úgy véli, Európának is megvannak a saját jó technológiai cégei, csak éppen máshol helyezkednek el gyakran az értékláncban, mint az amerikaiak. Példaként említette például a német targoncagyártó Kion Groupot, amely szerinte a nagy raktárak automatizálás felé történő elmozdulásából fog sokat nyerni. Szerinte az ehhez hasonló európai cégek valahol az értéklánc közepén lehetnek.

Egy másik portfólió menedzser azt emelte ki, hogy hiába lettek egy kicsit borúsabbak az európai gazdaság kilátásai, sok céget exportján keresztül inkább a globális gazdaság teljesítménye mozgathat. Példaként említettek a feltörekvő piacokon aktív ír vajgyártó céget, de a német félvezetőgyártó Infineont, vagy a gyógyszeripari számára csomagolást készítő Gerresheimer Ag-t.

Kép:

Az elmúlt évtizedekben a befektetők számos esetben gondolták mér úgy, hogy az európai részvények relatív értékeltsége túl alacsony az amerikaiakéhoz képest, azonban amint azt a mellékelt grafikon is mutatja, ez eddig nem nagyon jött be. Az S&P 500-as index teljesítményét a Stoxx Europe 600-as index dollárban mért értékét összehasonlító relatív erő mutató jól mutatja a kontinens tőzsdéinek hosszú ideje tartó alulteljesítő trendjét. Egyelőre nincs jele annak, hogy ez megtörni készülne.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!