Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Bloomberg összeállítása szerint valószínűleg a kriptodevizák növekvő népszerűsége is szerepet játszik abban, hogy az arany kezdi nem betölteni hagyományos menedékeszköz szerepét a tőkepiacokon.

Ha nem is túl látványos, de azért érezhető mértékű visszaesést szenvedett el a nemesfém árfolyama nyár vége óta. A  szeptember eleji 1340 dollár feletti szintekről mostanra 1290 dollár alá esett az arany unciánkénti árfolyama. Ráadásul az olyan események, mint például a katalán függetlenségi népszavazás, vagy a brexittel kapcsolatos bizonytalanság sem igazán növelték meg az arany iránti keresletet, máskor pedig az ilyen történések rendszerint komoly keresletet generálnak a nemesfém iránt - mutat rá a hírügynökség.

Eközben az egyik legnagyobb online aranykereskedelemmel foglalkozó angol cég, a BullionVaults szerint a múlt hónapban harmadával esett vissza platformjukon az aranykereskedés volumene az előző 12 hónap átlagához mérve. A cég elemzése szerint az, hogy az amerikai részvénypiacok csúcsra emelkedésével párhuzamosan esik az arany iránti kereslet önmagában nem meglepő, azonban az arany iránti visszaeső kereslet részben magyarázható a kriptodevizák növekvő népszerűségével is.

Az összefoglaló felhívja a figyelmet, hogy például a Google keresésekben mostanra a "buy bitcoin" előfordulása messze túllépte a "buy gold" kifejezést, mutatva, hogy a nagyközönség mi iránt érdeklődik igazán.

Eközben szintén a Bloomberg tudósítása szerint a Blockchain Capital nevű kockázatitőke-társaság friss felmérése szerint a 18-34 éves korosztály immár 30 százaléka válaszolja azt, hogy sokkal szívesebben birtokolna 1000 dollárnyi bitcoint, mint 1000 dollárnyi állampapírt vagy részvényt.

Szeptemberben a Bank of America Merrill Lynch alapkezelői felmérése azt mutatta, hogy a profi befektetők immár a bitcoin vásárlását tartják a legzsúfoltabb piacnak, tehát a kriptodeviza az a termék, amelyben egyszerre igyekszik mindenki ugyanolyan irányú pozíciót felvenni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!